A Fidesz szerint az uniós pénzekkel való szopakodás

Nem egészen ezt mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, de azért mindenképp érdekes, hogy még ebben a szar helyzetben, amiben az uniós finanszírozások vannak, is van ideje elsütni egy ilyen bullshitet. Rákossy annak ellenére tud ilyen magabiztos lenni, hogy a Magyar Állam hónapok óta nem küldött számlát Brüsszelbe. Még pedig azért nem, mert valószínűleg Brüsszel nem egyenlítené ki azokat.

{**De miért van ez az egész?**}

Normál ember számára elképzelhetetlen pénzek folynak át Lázár János kezén. Szűk fél évvel ezelőtt az ő felügyelete alá kerültek az uniós támogatások is, amelyeket egy új elosztási rendszeren keresztül szeretett volna szétosztani a magyar állam. Erre elvileg azért volt szükség, mert a pályázatokat kezelő hivatalnokok az Európai Uniótól kapták a fizetésüket, ami a Fidesznek nem nagyon tetszett.

{**Gyakorlatilag pedig azért kellett, hogy a haveroknak való osztogatás még hatékonyabban működjön.**}

Ez már sajnos nem csak az én gondolatom, hanem, ami nagyobb baj, az Európai Unióé is. Ezért állnak jelen pillanatban az uniós pályázatok. Pontosabban nem állnak, hanem az állam saját forrásból fedezi őket. Ez hosszútávon finoman szólva sem működőképes dolog. Brüsszel jelenleg vizsgálja az új elosztási rendszert, de pontosan nem tudni meddig tart majd ez a folyamat. Az mindenesetre elég árulkodó, hogy a nagy botrány óta véget ért egy fiskális ciklus, de ennek ellenére sem küldtünk számlát Brüsszelbe, tehát valami még mindig nincs rendben.

{**Fejjel a falnak?**}

Rákossy Balázs, az uniós források felhasználásáért felelős államtitkár azt nyilatkozta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hogy október közepe-vége helyett a feltételek készen állnak arra, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében az első pályázatok már nyár végén, ősz elején megjelenjenek. A pályázatok a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásainak fejlesztését célozzák. Kitért arra, hogy a pályázatok jogi keretét biztosító partnerségi megállapodás és az operatív programok tárgyalásai még nem zárultak le az Európai Bizottsággal, ezért a kormány a “költségvetési kockázat terhére” vállalja a pályázatok kiírását.

Tehát továbbra sem jön majd pénz Brüsszelből, de ennek ellenére kiírják a pályázatokat, csak azokat a saját költségvetése terhére vállalja a magyar állam. Ez azért veszélyes, mert ha Brüsszel úgy dönt, hogy az új rendszer nem felel meg, akkor a költségvetési kockázatból, költségvetési hiány lesz, ami az év végén aztán mínuszként jelenik majd meg. Aztán elindulhat a lavina, mert ha nem tudjuk tartani a költségvetési hiánycélt, akkor visszakerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás alá. Abból pedig már egy nagy pénzügyi spekulánsok támadják az országot bullshit sem húzza ki a Fideszt a szarból. Ja, és ami fontosabb, Magyarországot sem.

{url:http://www.dehir.hu/belfold/egy-honapon-belul-kiirjak-az-uj-unios-fejlesztesi-idoszak-elso-palyazatait/2014/07/29/@forrás}

Read previous post:
5+1 lépés, hogy debreceni vagány lehess

A kötelező dörgölőzés metodikája
Close