Pappírforma, stabil Jobbik, tönkrevert baloldal

Debrecenben nemigazán volt izgulni valója a Fidesznek és Papp Lászlónak. Egyrészt, mert az ellenzéki pártok meg sem próbálkoztak valamiféle összefogással, vagyis senki nem lépett vissza egy másik párt jelöltjének a javára, másrészt pedig városunk a Fidesz egyik nagy fellegvára, ha úgy tetszik mintavárosa, így nem meglepő, hogy a választás előtt csak az volt a kérdés, hogy mennyivel nyer Papp László. A {url:http://4024.hu/cikk/[email protected]sajtó} természetesen már a választások előtt mindent megtett, hogy a Fidesz jelöltjét a város vezetőjeként mutassa be, előkészítve ezzel a leghatékonyabb Kósa-Papp átmenetet. Még úgy is szembeötlő volt ez a tudatos összemosás, hogy Papp egyébként már évek óta segítette Kósa munkáját, mint alpolgármester.

{***Az ellenzék: a Jobbik és a DK***}

Ezek fényében nem meglepő, hogy a Fidesz szinte minden választókerületben elhozta a szavazatok több, mint 50%-át. Nem volt ez másképp a polgármester választáson sem, itt Papp a szavazatok 56%-át gyűjtötte be, a második helyet a jobbikos Kőszeghy Csanád Ábel szerezte meg, ő 15%-t ért el, a harmadik pedig a volt DISZ-es Varga Zoltán lett, aki idén már a debreceni Demokratikus Koalíció elnökeként indult. Az elmúlt években a Jobbik erőszakos kis pártból, komoly ellenzéki erővé nőtte ki magát. Ez a növekedés nem utolsósorban köszönhető annak a tudatos konszolidációnak, amit a Jobbik közel egy éve folytat. Az utóbbi években sokak számára lett vállalhatóbb Vona Gábor, mint Mesterházy Attila, vagy Orbán Viktor. A debreceni polgármesteri mezőnyben a jobbikos Kőszeghy programja tartalmazta a legtöbb konkrétumot, ráadásul ökotudatos elemekben is bővelkedett. Lehet, hogy az LMP-nek is remek zöld beruházási tervei lettek volna, de {url:http://4024.hu/cikk/398-egyelor[email protected]nem volt} polgármesterjelöltjük, aki ezeket közvetíthette volna a választók felé. Az előzetesen megfogalmazott célt, vagyis az önkormányzati képviseletet meg tudta valósítani a párt, ugyanis Görög Jenő a kompenzációs listáról egy szem LMP-s ként be tudott ülni a közgyűlésbe.

{***Kétszer annyi DK-s, mint MSZP-s***}

Az MSZP soha nem volt könnyű helyzetben Debrecenben. Most a párt jelöltje Madarasi István a voksok 7%-át kaparintotta meg, míg a DK-s Varga Zoltán csupán 1100 szavazattal maradt le a jobbikos jelölt mögött. Rendkívül kis számok ezek a Fidesz és Papp László eredményeihez képest, az azonban mégis elgondolkodtató, hogy az országosan gyengülő Demokratikus Koalíció Debrecenben fel tudta venni a versenyt a Jobbikkal, és nem sokkal maradtak le a második helyről. Az MSZP szemszögéből nézve a gyurcsányisták és a nemzeti radikálisok harca gigászinak tűnhet, hiszen ők az LMP-n kívül csak a DISZ-t, a Civil Fórumot és a Munkáspártot tudták maguk mögé utasítani.

A Fidesz tehát behúzta a kötelezőt, ráadásul Papp László is zavartalanul kormányozhat, akárcsak Kósa Lajos, hiszen a közgyűlés összetétele is a Fidesznek kedvez.

Aki szeretne a számokban gyönyörködni, a részletes eredményeket {url:http://valasztas.hu/hu/onkval2014/990/[email protected]} találja.

Read previous post:
Napi Kiégés a 4024-en!
Jó estét Debrecen!
Close