Csütörtökön születik döntés a beszélő Wass Albert-szoborról

Csarnó Ákossal még az Egriügyek.hu oldalnál kerültem kapcsolatba, ahol ő volt a felelős főszerkesztő, én pedig papíron főszerkesztő-helyettesként szerepeltem az impresszumban. Ákos Eger politikai és kulturális életének egyik meghatározó alakja, az előző önkormányzati ciklusban ő képviselte az LMP-t az egri közgyűlésben, jobb embert tehát keresve sem találhattam volna, hogy véleményezze a Wass Albert terminátortorzót.

Ákostól megtudtam, hogy kedden lesz az egyik bizottsági ülés, amikor szóba kerülhet a szobor ügye. A nagyrészt jobbos képviselőkből álló közgyűlés valószínűleg meg fogja szavazni az interaktív Wass Albert-szobor tervét, ám szerinte nem túl szerencsés, hogy egy ilyen szobor Egerbe kerülhet.

{quote}Wass Albert csak egy felkapott ember, akit a mai mainstream ideológia és ahhoz kötődő politikusok, művészek előszeretettel tudnak idézni. Az, hogy milyen múltja van, az meg őt minősíti, mármint az írót.{/quote}

Ákos végül Kukorelly Endre soraival búcsúzik.

{quote}Wass Albert író. Hogy milyen – az más kérdés. Mindenképp népszerű: azzá vált, azzá tették. Konstelláció és manipuláció – jegyesek. A rossz ízlés tömeges, ez normális, ez a norma, aki viszont „benne van a szakmánkban”, pontosan tudja, hol a helye Wassnak. Ha nem tudja, nincs benne. Semmiképp sem Móricz Zsigmond vagy Ady mellett. Farkasverem című regényét vagy A funtineli boszorkányt kivéve vadromantikus giccsíró, költőnek igazi műkedvelő.

Ugyanakkor erős jel, marker, jobbról, balról, mindenhonnan „mindenki” érzi, mit jelöl. Jelentős zűrzavar, de hát a zűrzavar erős érzet. Magukat jobboldaliaknak definiálók valamiért ezt az írót választották. Erdélyi magyar arisztokrata, mint Bánffy Miklós vagy Kemény János. Mintegy egyesíti magában az Erdély-nosztalgiát – amely „eddig” Tamásihoz és Nyírő Józsefhez kötődött – és a betiltott antikommunista emigránst, aki – mint Márai – mellőzött, reményvesztett aggastyánként öngyilkos lett. Akiket említettem, sokkal jobb írók, ez viszont az idolképzés szempontjából nem szempont. Egy író mint író nem szempont – ami minimum bosszant.{/quote}

Read previous post:
Egerben interaktív Wass Albert-szobor készül
Élőben az internetadó elleni tüntetésről
Close