Pilótaképzés indul Debrecenben!

Nemrég szándéknyilatkozatot írt alá a Wizz Air, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Debreceni Egyetem és a Pharma-Flight Kft, mely szerint 2015-től profi pilótaképző intézményt létesítenének Debrecenben.

{**Ha ez megvalósul, Debrecen lesz a pilótaképzés kelet-közép-európai központja**}

■ Az oktatás a légitársaság felügyelete alatt zajlik majd.
■ Mivel nemzetközi cégtől van szó, külföldi növendékek is tanulni fognak az intézményben.
■ A képzés 40 fővel fog indulni, de szeretnék, ha ez a szám idővel 800 főre növekedne.
■ A tanfolyam időtartalma 15 hónap lesz.
■ A frissen végzett kadétoknak a Wizz Air felkínálja a lehetőséget, hogy a légitársaság valamely bázisán folytassák a karrierjüket.

{ribbon:[email protected]
{image:kep1.jpg}{note}fotó: Kovács Márton, KKM{/note}}

Az aláírás előtt tartott sajtótájékoztatón {*Szijjártó Péter*} elmondta: a Malév megszűnése után úgy döntöttek, hogy szoros együttműködést alakítanak ki a fapados légitársasággal. Ennek eredménye ez a mostani megállapodás.

A Wizz Airnél is nagy szükség van új pilótákra. {*Diederik Pen*}, operációs igazgató hangsúlyozta: a társaság folyamatosan bővíti flottáját – jövőre például tíz új gépet vesznek át, éppen ezért kiemelten fontos a megfelelő személyzet és az utánpótlás biztosítása.

{*Szilvássy Zoltán*}, az egyetem rektora elmondta, hogy szerinte olyan képzésekre van szükség, amelyekben találkoznak a kormányzat, a város és a regionális gazdaság szereplőinek törekvései. A debreceni pilótaoktatási program szerinte remek példa lesz arra, hogy hogyan lehet ezeket az érdekeket összehangolni.

{*Czirják György*}, az iskolát fenntartó Pharma-Flight ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a központban egy {url:http://hu.wikipedia.org/wiki/[email protected] A320} és egy {url:http://hu.wikipedia.org/wiki/[email protected] 737}-es szimulátor is működik. Emellett üzemeltetnek egészségügyi centrumot is, ahol a {*légialkalmassági, illetve egyéb kötelező egészségügyi vizsgálatok*} és minősítéseken kívül {*repülőorvosi kutatásokat*} is végezni fognak például saját kutatásokon alapuló gyógyszerkészítmények kifejlesztése céljából, kifejezetten a légiközlekedés biztonságának növelésére.

{image-p:kep3.JPG}

A projekt az Új Széchenyi Terv keretében fog megvalósulni összesen közel {*5 milliárd forintból*} (ebből 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő pályázati pénz). A közel 5200 négyzetméteren elhelyezkedő, zöld mezős beruházásban főként megújuló energiát fognak felhasználni (napenergiát és csapadékvíz-újrahasznosítást).

Az elmúlt években a nemzetközi szabályozás 55 évről 60, 62, majd 65 évre emelte a pilóták korhatárát. Eközben a világban egyre több repülőgépet állítanak forgalomba. Ebből is látszik, hogy hamarosan nagy szükség lesz magasan képzett, pszichológiailag és fizikálisan is nagy teherbírással rendelkező, egészséges fiatalokra a légiiparban.

{image-p:gif3.gif}

forrás: {url:http://iho.hu/hir/[email protected]} és {url:http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegugy/16004/pharma-flight-nemzetk[email protected]webbeteg}

Read previous post:
Banksy a 8. kerületből
Ennyi volt, az USA lassan lehúzhatja a rolót!
Close