“Profin vagyunk amatőrök.”

Tipszmiksz Csabi, F.A.F., nyócegy, GY.A.K.A., SZ.L.A.M.B., devecsering… és még sorolhatnám. Az idén szeptemberben kétéves TrollFoci igazi bástyává nőtte ki magát a magyar web 2.0 világában. Számtalan riport és interjú után idén egy könyvet is megjelentettek az adminok, mely egyből az eladási listák élére röpült. Hogy mi lehet a siker titka? S hogyan lehet ezt fenntartani?

Nos, ezekre a kérdésekre maguk az adminok adtak választ ma az Alexandra Könyvesházban, ugyanis az FM90 Campus Rádió Friss Café című műsorának keretein belül közönségtalálkozót szervezett a TrollFoci “producereinek”. Mivel a hely befogadóképessége elég korlátozott volt, jómagam már bő egy órával a kezdés előtt elfoglaltam helyem és figyeltem az érkezőket. Mindenféle korosztály képviseltette magát: volt 10-12 éves körüli srác és 60 év feletti idős házaspár is – s nem mellesleg a közönség majd’ negyedét hölgyek tették ki.

Pontban hatkor megkezdődött a beszélgetés, melynek moderátorai, egyben műsorvezetői (hiszen a beszélgetés az FM90 Campus Rádióban és az Alföld TV-ben is visszahallgatható/nézhető lesz) Burai Árpád és Marosi Zoltán voltak, míg az adminok részéről Levi, az alapító, valamint H. admin és a Dumaszínházból ismert Rekop Gyuri tette tiszteletét. Ami egyből szemet szúrt mindenkinek, hogy a korábban totális anonimitásba burkolódzó adminok ezúttal maszk nélkül jelentek meg, mindenki előtt felfedve kilétüket! Utólag kiderült, az adminok a közönségtalálkozókra nem húznak maszkot, szerintük ugyanis ciki lenne élőben így mutatkozni a rajongók előtt.

A beszélgetés elején Burai Árpi megjegyezte, hogy ha a TrollFoci egy város lenne, akkor népességszámban Magyarország második legnagyobbja lenne, hiszen a Facebookon már több, mint 206 ezer lájkot kaptak, míg Debrecenben 202 ezren élnek. Rekop Gyuri kiemelte: számukra Debrecen az egyik “szívcsücsök”, ugyanis a lájkolók legnagyobb vidéki bázisa Debrecenben található.

A kérdések természetesen mind a TrollFoci sikerének titkát firtatták: felmerült a motiváció kérdése, az erőteljes önirónia használata, a poénok forrásának véget nem érő taglalása, a könyv fogadtatása stb. Erre pedig jöttek a vicces és nem annyira vicces válaszok, legfőképpen Rekop Gyuri vitte a hátán az adminokat, elvégre neki már hatalmas tapasztalata van ebben. A legtalálóbb válasz azonban ez volt:

Hogy mi a sikerünk titka? Az, hogy mi profin vagyunk amatőrök.

Gyuri a legkomplikáltabb kérdésnek az adminok felelősségét tartja, lévén speciális helyzetről beszélünk: a szurkolói kártya bevezetésével a TrollFoci “gyártói” nem tudnak eleget tenni a kvázi munkahelyi kötelességüknek, vagyis nem tudnak (mert nem akarnak) meccsre járni. A legszomorúbb, hogy a szövetségnek inkább megbecsülnie kellene a nézőket, akik szenvedéllyel és alázattal szurkolnak kedvenc csapataiknak. Ezután szó esett még az admin mint hivatás problematikájáról: H. admin – saját elmondása szerint – délután négytől éjfélig folyamatosan posztol, Levi pedig napi 8-10 órát ül a gép előtt, hogy megfelelő tartalommal láthassa el az oldalt. Ez hatalmas odafigyelést és áldozatot követel mindenkitől.

A beszélgetés végén az adminok még ottmaradtak a pódiumon, dedikáltak, fényképekhez pózoltak, valamint kedélyesen és készségesen válaszoltak a további felmerülő kérdésekre. Ami a legmaradandóbb számomra, hogy ezek a srácok egyáltalán nem nagyképűek, pedig lehetne mire felvágni nekik: Magyarország legnagyobb labdarúgó oldalainak képviselőit láthatták a nézők az Alexandrában. Ennek ellenére megmaradtak normális, egyszerű, ugyanakkor hontalan futballszurkolóknak, mivel a (B)MLSZ továbbra sem hátrál.

Mi se tegyük! Hajrá, TrollFoci! Say no to [email protected]!

Read previous post:
Együnk együtt a gyermekekért!

Harmincegy településen nincs áram

Close