A fizetős elkerülőkkel a debreceniek is szopni fognak

A cívisvárosi autósok sem használhatják januártól ingyen az M35-ös Debrecen melletti elkerülő szakaszát, ráadásul várhatóan a városi forgalom is növekedni fog.

Ahogy azt már néhány napja tudjuk, 2015. január 1-jétől fizetős lesz az M0-s autópálya, és az autópályák fővárosi bevezető szakaszai, tehát az M1-M7, az M3-as, az M5-ös, illetve az M6-os utolsó néhány kilométere is.

Ami számunkra érdekes lehet, hogy nem csak a Budapest melletti utak válnak fizetőssé, hanem például a debreceni M35-ös is. A kedélyeket azzal nyugtatják, hogy létrehoznak egy megyei e-matricát, amivel évi ötezer forintért cserébe lehetséges lesz az összes fizetős megyei főút használata.

A HVG cikkéből még kiderül néhány finomság az új tervezetről:

  • a kisbuszoknak és a lakóautóknak is útdíjat kell majd fizetniük.
  • Az M0-ás egyes részein nem lesz útdíj, mert ahol EU-s pénzből újították fel vagy építették az autópályát, ott az uniós szabályok ezt nem teszik lehetővé.
  • A teherautóknak öt százalékkal növelik az útdíját, és a kamionoknak is fizetniük kell.
  • A busz- és vonatjegyek árait viszont nem változtatják.

Azért ha belegondolunk abba, hogy az ingyenes elkerülőket miért is hozták létre (a városból kiterelni a forgalmat), és most ennek megszüntetésével mit idéznek elő (visszaszivárog a forgalom a városba), akkor felmerülhet néhány kérdés bennünk a törvényhozók józanságával kapcsolatban. Lehet, hogy tényleg kellene az a drogteszt.

borítókép: ahid.hu

Read previous post:
Debreceni életképek – 4. rész

Dobj be egy kávét, vagy játssz egyet a spanokkal két előadás között!

Close