Ha még nem találtad meg a megfelelő karácsonyi desszert receptjét, a legjobb helyen jársz, hiszen most lerántom a leplet a tökéletes mézeskalács elkészítési módjáról. Ámulj és bámulj!
Bátran kijelenthetem, hogy nincs karácsony mézeskalács nélkül. A kis sütemények fűszeres illata és isteni íze igazi ünnepi hangulatot teremt otthonunkban. A gyártása összehozza az egész családot (az én kiskuktám az öcsém volt, akivel tűzszünetet kötöttem a sütögetés idejére), mindenki megcsillogtathatja a kreatív oldalát. Általában itt jön a bökkenő, hiszen az internet tele van használhatatlan receptekkel. Visszagondolni sem merek, hány karácsonyt mérgezett meg a darabokra hulló, szénné égő, ragacsos, kőkemény és az elvárt ízhez kicsit sem hasonlító édesség.
A szenvedésünk véget ért, hiszen megtaláltam itt a tuti mézeskalács recept bögrés változatát, így a mérlegeléssel sem kell bajlódnunk (maximum a fürdőszoba mérleggel az ünnepek után).
Nézzük a receptet:
Amire szükséged van a tésztához:
1 bögre=2,5 dl
- 8 bögre finomliszt (ez pontosan 1 kg)
- 1,5 bögre porcukor
- 3 tk szódabikarbóna
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 30 dkg margarin
- 1 bögre méz
- 3 tojás

1. Először a száraz összetevőket – lisztet, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszert- összekevered egy nagy tálban, hogy később kényelmesen össze tudd gyúrni a tésztát.
2. A margarint mikróban megolvasztod, majd a mézzel és a tojásokkal együtt hozzáadod a száraz részleghez.
3. Ezt követően alaposan összekevered a hozzávalókat, majd egynemű tésztává gyúrod, és 3 részre osztod, így egyszerűbb vele bánni.
4. Az adagokat külön-külön lisztezett deszkán kb. fél centi vastagságúra nyújtod. Itt jön a kedvenc részem: előkerülhetnek a szuper mézeskalács kiszúró formák.
5. A szaggatott formákat sütőpapírral bélelt tepsibe, majd azt előmelegített sütőbe helyezed, és 180 fokon, maximum 10 percig sütöd. Mindenkinek más a sütője, szóval érdemes már hamarabb nézegetni, nekem elég volt 5-7 perc a tökéletességhez.
Az elkészítése pofon egyszerű, a tésztával szinte öröm dolgozni, a végeredmény pedig majdnem 100 darab finom, puha és omlós sütemény. Hivatalosan is köszönthetjük a most már gondtalan sütögetések korszakát!
Ha nem elégednénk meg ennyivel (és mi természetesen nem fogunk!), életre kelthetjük a kis kalácsainkat azzal, hogy feldíszítjük őket cukorkákkal és minden földi jóval. Persze, találhatsz a boltokban már előre legyártott dekorációs termékeket, de én a „csináld magad” eljárásnak vagyok a híve. A leghagyományosabb és leglátványosabb módszer erre a cukormáz. Az elkészítése nagy odafigyelést kíván, de a végén annál nagyobb az öröm. Ezzel a technikával mindent rávarázsolhatsz a már elkészített sütikre.
Nézzük a receptet:
Amire szükséged van a cukormázhoz:
- 1 tojásfehérje
- kb. 15-20 dkg porcukor
- ételszínezék (ha színes mázat szeretnél készíteni)
1. Az elkészítés egy lépésből áll, de óvatosságot igényel. Az 1 tojásfehérjét habbá vered, közben az átszitált porcukrot adagolod. Ez lehet a megadott mennyiségnél több is, figyeld a sűrűséget! A cél egy olyan sűrű anyag, mely a kiemelt habverőn megáll, és nem folyik, vagy csöpög. Mindenképpen várd ki ezt az állapotot, hiszen csak így érheted el, hogy a díszítésre alkalmas legyen.
Ha nincs otthon dekorációs tollad, vagy egyéb ehhez hasonló eszközöd, elég, ha fogsz egy nylon zacskót és egy 1 mm-es lyukat vágsz a sarkára. Ha elkészült, szabadjára is engedheted a fantáziádat. Rajzolj!

Hogy hű legyek önmagamhoz, hoztam egy újabb kreatív dekorációs ötletet, ami éppen sütés közben ugrott be anyukámnak. Ha mézeskalácsokkal ellepni a lakás különböző pontjait, vagy a karácsonyfát szuper ötlet, miért ne tehetnéd meg ugyanezt a kiszúró formákkal? Csak találnod kell egy szép ünnepi szalagot, amire felfűzöd, és mehet is a fára. Én kipróbáltam és nagyon mutatós. Próbáld ki te is!
Jó étvágyat és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!