Ajánlja adója 1%-át a 4024 szerkesztőségének, garantáltan elbulizzuk!

Akár precedens-értékű is lehet az ügyészség állásfoglalása arról, hogy semmi gond nincs azzal, ha az általunk parlagfű-mentesítésre adott lóvét nem parlagfű-mentesítésre költik.

Azon most elegánsan lépjünk túl, hogy az ezzel kapcsolatos dokumentumokat a Földművelésügyi Minisztérium megint nem adta ki magától és úgy kellett évek alatt kiperelni. Már felháborodni sincs kedve senkinek ezen, mi is boncolgattuk már ezt a kérdést.

Viszont ami a szóban forgó, még 2009-ben az adózók 1%-os felajánlásaiból összejött 1,1 milliárd egy részét, 642 millió forintot illeti: az már régóta tudott volt, hogy végkielégítéseket fizettek, bútort, számítástechnikai eszközöket, cipőtisztító gépeket, mobiltelefonokat, laptopokat, diplomatatáskákat és pogácsát vettek belőle.

Ezt követően a jogszabályokban nem jártas átlagemberek azt hihették, hogy jól kiborul a bili, és – az LMP elbalfaszkodott feljelentése helyett – a Jobbik keresetének nyomán majd jól lecsap a független igazságszolgáltatás.

Aztán az ügyészségtől a Népszabadsághoz eljuttatott levélből kiderült, hogy nem csap le senki sehova.

Büntetőjogi szempontból ugyanis a költségvetési előirányzat megváltoztatása, és a kiemelt előirányzatra biztosítandó pénzösszeg más, hasonlóan fontos állami célra fordítása – még ha az adózó ezt sérelmesnek is tartja – nélkülözi a jogtalan előnyszerzési célzatot

– érvelt az ügyészség, megjegyezve, hogy a feljelentéssel ellentétben amúgy sem sikkasztás, hanem csak hivatali visszaélés történt volna, ha történt volna bármi.

Még ezen sem kellene fennakadnunk, hiszen naponta csoportosítanak át pénzeket lélegeztetőgépekre, csodazongorára, stadionokra és minden egyébre. Joguk van hozzá.

Akkor mégis mi a baj?

Sajnos azonban a kedves adózónak elfelejtettek szólni, hogy az ő jóhiszeműen felajánlott forintjait nem csak arra költhetik, amire elkérték. Így aztán jogosan merülhet fel a kérdés: minek is adjam én az adóm 1%-át kormányzati szervnek, amikor annak joga van hozzá, hogy a daganatos gyerekek gyógyítására kért pénzből mondjuk wellness-részleget rendezzen be a minisztérium épületében?

Ezzel amúgy az ügyészség is tisztában van, hiszen fontosnak tartották megjegyezni: az adózó ezt a gyakorlatot akár sérelmesnek is tarthatja.

Jogszerű vagy sem, szerkesztőségünk elutasítja a tisztességes állampolgárok félrevezetését és egyúttal vállaljuk, hogy a részünkre idén felajánlandó adózói 1%-okból befolyó pénzt teljes egészében elisszuk, abból más célra egy huncut fillért sem költünk.

Read previous post:
Felborult egy teherautó a 4-esen Hajdúszoboszlónál

A bezárásra ítélt debreceni Baumaxban jártunk

Close