Nemzetközi robotverseny lesz az új debreceni élményközpontban

A FIRST LEGO League (FLL) nemzetközi robotprogramozási versenysorozat közép-európai elődöntőjét a debreceni Agóra Tudományos Élményközpontban rendezik meg február 7-én – jelentették be a szervezők kedden a helyszínen sajtótájékoztatón.

A versenyen a visegrádi országok legsikeresebb középiskolás csapatai mérik össze felkészültségüket és kreativitásukat – mondta el Debrecen alpolgármestere a sajtótájékoztatón. Barcsa Lajos hozzátette: Debrecen jelentős forrásokat fordít arra, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a természet- és műszaki tudományok iránt.

Ezt a célt szolgálja a helyi Tóth Árpád Gimnáziumban az Öveges-program keretében 318,5 millió forintos beruházással létrehozott laboratórium és az 1,8 milliárdos fejlesztéssel létesült Agóra Tudományos Élménypark – mutatott rá.

Mi a picsa ez az Agóra?

Az Agóra Tudományos Élményközpont február 10-től várja a látogatókat, melynek célja, hogy közérthetően és élményszerűen magyarázza el mindennapi életünk csodáit. Az Agórában a játék és a szórakozás ötvöződik a tanulással; a gyerekek és felnőttek különleges eszközökkel és tudományos érdekességekkel ismerkedhetnek meg, rendkívüli és látványos kísérletek részesei lehetnek.

Az élményközpont egyik legfontosabb feladata, hogy már gyermekkorban felkeltse az érdeklődést a műszaki ismeretek és a természettudományok iránt. Az Agóra lehetőséget teremt arra, hogy a diákok a hagyományos iskolai keretek közül kilépve sokkal élményszerűbben és kalandosabban, maguk tapasztalhassák meg a tudományos jelenségeket. A háromszintes épület laboratóriumaiban a látogatók bepillanthatnak a fizika, kémia, orvosbiológia, hidrobiológia, botanika és a robotika rejtelmeibe, a központ tornyában található csillagdában pedig tanulmányozhatják a Napot, a Holdat és más égitesteket. Az Interaktív térben több mint harminc tudományos játékot, illetve interaktív eszközt lehet kipróbálni: találkozhatnak az érdeklődők Öveges professzor Heki kutyájával, megfejthetik jó néhány illúzió rejtélyét, utat kereshetnek a Tükörlabirintusban és megtapasztalhatják, mekkora munkával jár az elektromosság előállítása. Felfedi titkát a Bermuda-jelenség egyik lehetséges megoldását demonstráló speciális, vízzel teli üveghasáb és a Föld forgását szemléltető Foucault-inga.

Az Agóra Tudományos Élményközpontban 2015. február 10-től naponta többször izgalmas előadásokkal, tudományos bemutatókkal és látványos kísérletekkel várják az iskolai csoportokat és az egyéni látogatókat. Az épületben található kétszázötven férőhelyes konferenciaterem és a kisebb szemináriumi termek ismeretterjesztő foglalkozásoknak és rendezvényeknek adnak majd helyszínt.

Barcsa Lajos szerint Debrecenben “az innováció alappillére” a National Instruments (NI) Hungary Kft., amely mentorprogramjával segíti bevinni a gyakorlatot az oktatásba.

Imets Ákos, az NI Hungary Kft. kutatás-fejlesztési mérnökségének vezetője hozzátette: ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 2020-ig 25 százalékos mérnökhiány lesz Magyarországon.

Mentorprogramjuknak az a célja, hogy játékos módon hozzák össze a diákokat a legkorszerűbb technológiákkal. A programmal jelenleg 41 önkéntes mentorral 60 általános és középiskolában több mint ezer diákot támogatnak, akik tanóra vagy szakköri foglalkozás keretében ismerkednek meg a műszaki gondolkodás alapjaival – ismertette Imets Ákos. Hozzátette: a fiatalok kezdetben saját programozású autonóm robotok segítségével hajtanak végre gyakorlati feladatokat, később önálló mérés- és vezérléstechnikai alkalmazásokat is kidolgozhatnak.

A sajtótájékoztatón B. Kiss Bálint várpalotai középiskolás, az NI mentoráltja saját fejlesztésű eszközével mutatott be kísérletet, majd a FIRST LEGO League egyik elődöntős (hajdúböszörményi) magyar csapatának tagjai tartottak robotprogramozási bemutatót.

Somogyi Béla, az Agóra igazgatója elmondta: a szombati verseny négy legjobb helyezettje vehet részt a németországi döntőben. Az induló húsz csapatból kilenc magyar (nyolc hazai és egy határon túli) csapat hajt végre a tanulás jövője témakörben feladatokat az előre programozott robotokkal.

via MTI

Read previous post:
“Egy újabb génhibás ember”

OKJ-s közmunkások takarítják a Nagyerdőt

Close