Péntek tizenharmadika van!

A világ egyik legismertebb babonája. Paradicsomi bűnbeesés, Jézus, apostolok, boszorkányok, hóhérok. Nézzük, honnan ered ez az egész!

Péntek 13 eredete

A tizenhármas számot már az ókorban is szerencsétlennek tartották. A tizenkettes szám ugyanis tökéletességet jelent, gondoljunk csak a tizenkét hónapra, a tizenkét apostolra. Ha ehhez hozzáadunk egyet, akkor az megbontja az egységet, harmóniát. A hiedelmek szerint, ha egy asztalnál tizenhárman ülnek, akkor hamarosan meghal valaki. Ennek eredete, hogy az utolsó vacsorán Jézus volt a tizenharmadik apostol. Még a tarott kártya tizenharmadik lapja is a halált ábrázolja.

Ha péntekre esik, az még baljósabb, hiszen ez a nap fogékonyabb a boszorkányok megidézésére, boszorkányságra, mágiára. A babona szerint ilyenkor nem hat az orvosság, nem szabad házasságot kötni, költözni, új állást elfogadni, hosszabb útra indulni. Böjtölésre azonban kiemelten alkalmas.

A péntek rossz híre ahhoz köthető, hogy a keresztény világban több baljós esemény péntekhez, bizonyos értelmezések szerint péntek tizenharamdikához kötődik. Ekkor feszítették keresztre Jézust, ilyenkor volt a paradicsomi bűnbeesés, a templomos rend feloszlatása, de még az özönvíz is. A péntektől való irtózás egy másik gyökere lehet, hogy a XIX. századig ez a nap volt Európában a hóhér napja, ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket.

A tizenhármas számot éppen a babonák miatt sokan kerülik. A technikai sportokban nincs 13-as számú autó, motor. Amerikában az épületekben nincs 13. emelet, a kórházakban pedig nincs 13-as szoba. A babonásabbak azon sem lepődnek meg, hogy az Apolló 13-nak a 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a 39-es (háromszor 13) indítóállványról meghiúsult. Tatabányán a tizenharmadik aknát nem nevezték a számával, csak Síkvölgyi aknaként emlegették. (A tizenegyedik akna a Vida Jenő akna, a tizenkettedik a Rehling Konrád akna).

Rengeteg dolgot találhatunk péntek 13-mal kapcsolatban az interneten, az Index is néhány éve részletesen megvizsgálta a babona körüli dolgokat.

Elkerülhetetlen

A péntek tizenharmadikát nem lehet megúszni, minden évben legalább egyszer és legfeljebb háromszor összejön. Idén éppen ilyen tripla év van, február után márciusban, aztán novemberben is péntekre fog esni tizenharmadika. A Gergely-naptárban egyébként egy négyszáz évente ismétlődő mintázatban követik egymást a napok és dátumok párosai, és vagy pechünkre, vagy sem, mindenesetre tény, hogy a több tizenharmadika esik péntekre, mint bármilyen más napra.

Szerencsés napot kívánunk nektek ezzel a videóval!

forrás: kulturpart.hu

Read previous post:
David Guetta, Slash és Fatboy Slim is ott lesz a VOLTon

Tessék, megcsináltam nektek a kezdő HÖK-ös Starter Pack-ot!

Close