Az Agóra esztétikája

Ha debreceni egyetemista vagy, akkor a hetedet valahogy így lehetne elbeszélni;

péntek-szombat; fajsúlyosan bulis napok, a szokásos emberi hibák elkövetésének napjai. Elfogy a pénzünk és a maradék erkölcsi tartásunk. Haza megyünk. Vasárnap; épp most érkezünk vissza a Volánnal vagy a MÁV-val. Stressz nincs, viszont a vasárnapi visszaérkezéses sörözés esete simán fenn áll. Hétfőn frissen az előadásokon ülünk, majd utána további sörök fogynak el, mivel még van pénzünk. A kedd egyszerű sörözős nap, a szerda pedig kitüntetett kocsma-nap, ekkor inni kell.

Csütörtök, megyünk az Agórába tudományos előadásokat hallgatni! Hoppá! Hogy mi?

Igen, így van. Függetlenül a tudományos hovatartozásodtól havonta egyszer csütörtökön az Agóra Tudományos Élményközpontban a helyed, ahol rendhagyó előadások várják a kíváncsi egyetemistákat és nem csak a hallgatókat, hanem bárkit – mindenkit.

Február 18-án a A CERN és a Higgs címmel tartott előadást Dr. Trócsányi Zoltán, egyetemi tanár, akadémikus.

Közel két órán át hallgattuk Trócsányit, aki lebilincselő stílusban elméleti fizikusként beszélt a CERN felépítéséről és az elektronok ütköztetésének folyamatáról. Elhitette velünk, hogy mi is tudnánk működtetni a CERN-t.

Az Agóra nagy előadó termében, fal-fehér környezetben két darab 4 méter magas hangfal között nézhettük végig az előadást. A padok majdnem teljesen feltöltődtek ifjú fizikusokkal kiknek kíváncsi tekintete arra a 2×4 darab LCD tévére szegeződött, amik a vetítővászont hivatottak reprodukálni.

Ezen a ponton kell mindenképp megjegyezni azt a furcsa esztétikát, ami innentől kezdve egyértelműen az Agóra sajátjáé lesz. Amennyiben ezek a technikai feltételek nem változnak a jövőben egy állandó (részben) tudományos alapprobléma köré szerveződik minden tudományos előadás. Ugyanis a négy darab elcédé eszköz széle kijelöli a vászon tökéletes geometriai középpontját. Ez pedig már maga a tudomány élesben. És ezzel a jövőben nem lehet majd mit kezdeni, csupán szemet hunyni és ámulni, hogy a geometriai középpont miként szabdalja négy egyenlő részre a diák címeit.

Ez már önmagában lenyűgöző agórás jelenség!

Kép: Kövesi Eszter, Agóra Tudományos Élményközpont
Read previous post:
Megalakult a Gumicukor Koalíció

Nem tudtam honnan ismerős a Cívishír új dizánja

Close