Coco Chanel & Igor Stravinsky

A film bámulatos érzékiséggel mutatja be Coco Chanel forradalmian újító divattervező és Igor Stravinsky orosz zeneszerző vonzalmát egymás iránt, olyan misztikus és nem hétköznapi módon, ami talán csak a különös érzékenységgel bíró emberek számára érthető. Érdekes, hogy ugyan a film a szerelmi szálra épül, mégis érezhető egy nagyon erős mögöttes tartalom,aminek semmi köze az elvárt és hagyományos értékekhez, 20. századi modernitás,kalandvágy és szenvedélyes légkör, ami körüllengi az alkotást. Az óriási intenzitású “The Rite of Spring” dallamvonala is azt sugallja, hogy valami változás készül,valami új, ami magával ragad és elsöpör.

coco-chanel-and-igor-stravinsky

A magabiztos és független nő karakterét kitűnően visszaadja a film,élhet sablonos kép a fejünkben Cocoról, ami részben megvalósul,de mindaz az erő és szépség, ami Anna Mouglalis színésznőből árad,lenyűgözően hiteles.A jelenetek ügyes összeollózásával elcsíphetjük a divattervező tündöklésének tökéletes rajzolatát, ami lelki mélységeinek körvonalait mutatja. Az életrajzhoz méltóan a történetben Coco meglátogatja a kor egyik leghíresebb parfümkészítőjét (Ernest Beaux), aki mesterséges úton előállítja a Chanel N°5 ttot, ami nem csak az eljárásban korszakújító,hanem mérföldkő lett a divatvilágban is, hiszen ettől kezdve minden hírhedt divatcég parfümöt bocsátott ki a márkajelzése alatt. Elhangzanak a híres sorok is, miszerint egy olyan illatra van szükség, ami megtestesíti a nő esszenciáját.

“Egy női parfüm, aminek nő illata van.”

cocochaneligorstravinsky

Sokaknak Mads Mikkelsent sem kell bemutatni, aki méltóan viseli a dánok legjobbika címet a színészi képességeit tekintve. Sikerfilmjei és sorozatai után (A vadászat, Hannibál és stb…) ismét nagyot alakít a visszahúzódó, bár annál szenvedélyesebb karaktert játszva. Egy árva szó nem hagyja el az ajkát,mégis érezhető a szerep lényege,ami óriási tehetségre vall. A történetben a francia közönség előtt óriásit bukott a debütáló munkája, hiszen “ezek az emberek a hattyúk tavához és a Csipkerózsikához szoktak a színpadon”, hangzott el egy művésztárstól. A negatív fogadtatás után inspirációra volt szükség, amit Cocotól meg is kapott,mind anyagi,mind szellemi/érzelmi téren. Annyi biztos, hogy csodálatos történet,amely képet adhat egy olyan korszakról,ami töréspont volt a művészetekben és az ahhoz való hozzáállásban. Ha van egy kis időtök, feltétlen nézzétek meg!

 

Read previous post:
Munkácsy Golgotája csak több milliárdért kerülhet vissza Debrecenbe

Az Agóra esztétikája

Close