Láttál már napfogyatkozást digitális planetáriumban?

Ha még nem, akkor itt az ideje! Ha esetleg láttál már, akkor is biztos, hogy nem Debrecenben. 2015. március 20-án, pénteken a délelőtti órákban részleges napfogyatkozásban gyönyörködhetünk, az Agóra Tudományos Élményközpont pedig meghosszabbítja ezt a pár órás élményt.

Az Agóra hazánk egyik legnagyobb mobil digitális planetáriumával rendelkezik. Az intézményben most először állítják fel a 8 méter átmérőjű kupolát, amely alatt szemléltethető a napfogyatkozás folyamata; nemcsak a részleges, de a teljes napfogyatkozást is megfigyelhetik az érdeklődők, és előadást hallhatnak a jelenség tudományos hátteréről.

Az Agóra szakemberei egész héten segítenek felkészülni arra, hogyan tanulmányozzuk a péntek délelőtti napfogyatkozást; péntek délután vagy szombaton pedig újra átélhetik a látogatók az élményt a digitális planetáriumban. A félórás programban a tavaszi csillagképekről és a Naprendszerünk bolygóiról is szó lesz.

A napfogyatkozásról

Ez a csillagászati jelenség olyankor jön létre, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. 2015. március 20-án lakott területektől távol, a Jeges-tenger vidékén látható majd teljes napfogyatkozás. Debrecenben 63%-os részleges napfogyatkozást figyelhetünk meg, a Hold a napkorongnak csupán egy részét takarja majd el 9 óra 43 perctől fokozatosan. A jelenség 10 óra 52 perckor éri el csúcspontját, és 12 óra után 3 perccel ér véget. Hazánkból legközelebb hét év múlva látható majd látványos napfogyatkozás.

Az Agórában a Napfogyatkozás Hetében, 2015. március 17-e és 21-e között hétköznap délelőttönként és kora délután csoportokat fogadnak a digitális planetáriumban. Az egyéni látogatók számára hétköznap 16:30-tól, hétvégén pedig négyszer, 10:30-tól, 12:30-tól, 14:30-tól és 16:30-tól indul a csillagászati bemutató. A mobil planetárium maximális befogadóképessége 50 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programon részt venni.

Az Agórában a csillagászati program mellett ezen a héten is lesznek tudományos témájú, tematikus előadások és kísérleti bemutatók, amelyek 10:30-tól 16:30-ig óránként kezdődnek.

Fontos tudni! Szabad szemmel közvetlenül a Napba nézni veszélyes! Távcsővel, fényképezőgéppel és videókamerával ugyancsak tilos a Napba nézni. A jelenség megfigyeléséhez speciális szűrőszemüveg szükséges, de használható 12-13-as fokozatú hegesztőüveg is.

Read previous post:
Saját fizetésükből adakoznak a debreceni jobbikosok

Kósa debreceni lakása nagyobb annál, mint ami az adóbevallásában szerepel

Close