Feljelentette a holokauszt-emlékmű cipőjébe köpködő jobbikost a debreceni zsidó közösség vezetője

Közösség elleni uszítás, valamint a nemzetiszocialista-kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt rendőrségi feljelentést tett a jobbikos Kulcsár Gergely ellen Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség vezetője – írja a Nol.hu.

Szombaton került napvilágra az a négy évvel ezelőtti e-mail, amely tanúsága szerint Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő meggyalázta a budapesti a Duna-parti Holokauszt-emlékművet azzal, hogy a folyóba lőtt áldozatokat jelképező cipők egyikébe beleköpött. A levélhez csatolt fotón jól látszik, mennyire büszke volt tettére.

kulcsar-gergely-jobbik-masolata-d0002038F16ced39507d1
Fotó: 168ora.hu

A Jobbik nem is cáfolta a történteket, Mirkóczki Ádám szóvivő elismerte: Kulcsár Gergely tényleg köpött, de már “megbánta a tettét, amit hirtelen felindulásból követett el”. Hozzátette: “a Jobbik elítéli és vállalhatatlannak tartja ezt a cselekedetét, de tekintettel arra, hogy egy négy évvel ezelőtti magánlevelezésről van szó, amit a képviselő meg is bánt, a magunk részéről lezártnak is tekintjük az ügyet.”

A Debreceni Zsidó Hitközség vezetőjét, Horovitz Tamást azonban nem hatotta meg a Jobbik magyarázkodása: feljelentette a képviselőt. Kedden közzé tett közleményében így indokolta döntését:

„Mindenek előtt vallási hovatartozástól függetlenül az elhaltak kegyeleti jogának megsértése miatt tettem feljelentést a debreceni rendőrségen, vasárnap. A feljelentés indoklása szerint a Zsidó Közösség minden tagját, a Holokauszt túlélőket, és az elhaltak hozzátartozóit mélyen sérti az a viselkedés, melyet Kulcsár Gergely cselekménye sugall, azon túl hogy ezen viselkedés súlyosan veszélyes a társadalomra, negatív példával hat a jövő nemzedékére

„Mind debreceniként, mind zsidó vezetőként kötelességem fellépni a holokauszt emlékét tagadó és meggyalázó cselekmények és elkövetőik ellen. Ilyen esetekben össze kell fognunk, zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt. Nem hagyhatjuk következmények nélkül családtagjaink, barátaink, ismerőseink emlékének meggyalázását. Minden zsidó vallású embert, így engem is, mélyen érint ez az ügy, hiszen én is több családtagot vesztettem el a holokauszt miatt, akárcsak azok, akiknek a hozzátartozóit nyers kegyetlenséggel belelőtték a Dunába. Ezért mindig, minden eszközzel és minden fórumon fel fogok lépni azokért, akiknek azért kellett meghalni, mert zsidónak születtek” – áll a debreceni hitközség vezetőjének közleményében.

via Nol.hu

Read previous post:
Még mindig nem biztos, hogy Debrecenbe költözik a Földművelésügyi Minisztérium

Tudtad-e? – 13. rész

Close