Tudtad-e? – 15. rész

Elvis Presley és Charlie Chaplin  felmenői között is voltak cigányok.

A romákról zavaros információk keverednek a köztudatban, a cigányokról szóló tudás nem része a közoktatásnak. A közhiedelemmel ellentétben a roma emberek nem szerveződnek törzsekbe, nemzetségekbe, vagy egyéb más misztikus csoportokba, csakúgy, mint a többi magyar ember, jövedelmi, iskolázottsági és egyéb mutatók alapján rétegződnek.

A tudomány különböző csoportokra osztja őket, ennek jelentősége körülbelül annyi, mint, hogy valaki jász, palóc, vagy kun: éppen olyan sokfélék, mint bármelyik nép tagjai. Anyanyelvi elnevezésük a rom, a roma ennek többes száma, jelentése: emberek. Ugyanakkor a magyarországi romák kb. 85%-ának kizárólagos anyanyelve a magyar.

Sokan hangoztatják a többségtől való különbözőségüket, valójában sokkal több a kulturális hasonlóságunk. Másokhoz hasonlóan a romák is számos területen képesek tehetségüket kibontakoztatni, nem csak a zenében. A Magyar Tudományos Akadémia legfiatalabb kutatói közt több roma is szerepel, tehetséges roma fiatalok a legkülönfélébb területeken folytatnak egyetemi tanulmányokat, van köztük orvos, matematikus, építész, jogász, pedagógus, stb hallgató. Egyik legnépszerűbb színészünk, Csányi Sándor büszkén vállalja, hogy roma.

Néhány, ebben a témában aktív civil szervezet:

Read previous post:
12 milliárdos német autóipari beruházás készül Debrecenben

Egy troli megfőtt a Városházánál

Close