Ez történt a Quaestor-károsultak demonstrációján

Miközben a főtéren nagyban folyt a vasárnapi dínom-dánom, a Fórum előtt kétségbeesett, pénzüktől megfosztott emberek gyűltek össze, hogy megbeszéljék, hogyan tudják minél gyorsabban visszaszerezni megtakarításaikat a nemrég csődbe ment Quaestor-csoporttól.

Az utóbbi néhány hétben Magyarország eddig legnagyobb brókerbotrányaira került sor. A Buda-Cash bedőlése után Orbán Viktor utasította a minisztereket, hogy menekítsék ki a közpénzeket a brókercégekből. A Questor kifizette a külügyminisztériumnak a náluk tartott 3,8 milliárd forintot, majd bejelentette az öncsődöt.

Miután a nyilvánosság számára is kiderült, hogy bajban van a cég, óriási sorok alakultak ki a Quaestor irodák előtt. Az emberek kétségbeesetten próbálták visszaszerezni pénzüket a cégtől, sikeretlenül, ezért elkezdtek szerveződni. A debreceni Quaestor-károsultak kitűzték, hogy március 29-én, vasárnap 11 órakkor a Fórum előtt demonstrációt fognak tartani.

11086035_975249972486697_2108577175_n
Fotó: Dévai László

Ahogy az várható volt, a demonstráción igen paprikás volt a hangulat. Az 50-100 fős csoport zömében helybéli, nyugdíjas, vagy nyugdíjazás előtt álló emberekből állt. Bár többen is hangsúlyozták, hogy nem politikai tüntetésről van szó, sőt volt, aki még most sem volt hajlandó belátni a kormány felelősségét az ügyben, voltak, akik Orbán-ellenes transzparenssel érkeztek a demonstrációra. Ennek ellenére a találkozó sokkal inkább arról szólt, hogy kinyilvánítsák elkötelezettségüket az ügy mellett, és együtt kitalálják, mi legyen a következő lépés.

Mint elmondták, az egyik teendő mindenképpen az lesz, hogy feljelentést tesznek a debreceni ügyészségen. Az interneten hozzáférhető a feljelentéshez szükséges minta dokumentum – ezt a károsultaknak ki kell tölteniük, és le kell adniuk az ügyészségnél.

Emellett a következő hetekben nagy hangsúlyt fognak fektetni arra, hogy minél előbb összefogjanak és megszervezzék saját érdekképviseletüket. Arról, hogy hány károsult lehet az országban eddig még csak saccolgatások vannak, ezért mindenek előtt el kell készíteniük a saját nyilvántartásukat az egykori ügyfelekről. A szervezkedés megyei szinten fog történni. Eddig többnyire Facebookon keresztül kommunikáltak egymással, azonban hogy másokat is elérhessenek, hamarosan közzétesznek a sajtóban egy felhívást.

Hogy ezután jogilag milyen érdek-képviseleti formát fognak alkotni még kérdéses. A találkozón felvetődött, hogy valószínűleg pertársaságként kéne szövetkezniük, azonban félő, hogy így egy esetleges halálozás esetén a bírósági szakaszban hónapokra, vagy akár félévre is elakadhat a procedúra. Eleve akadnak, akik inkább nem is akarnák jogi útra terelni az ügyet, mert tudják, hogy úgy egyben sosem látnák viszont a pénzüket, legfeljebb apránként visszacsurgatva, úgy viszont hamar elinflálódik a vagyonuk.

11116179_942161939148107_361014640_n
Fotó: Dévai László

Tyll Attila, a debreceni károsultak vezetője sérelmezte, hogy a Quaestor-károsultak országos csoportjának alapítója, Koroknai József nem működik együtt velük, sőt, elutasítja az effajta demonstrációkat. A résztvevők közt volt olyan, aki szerint nyomást gyakorolnak rá, és emiatt lett hirtelen inaktív az utóbbi időben.

Bár az ellenzéki pártok szívesen felvennék a kapcsolatot a károsultakkal, akadnak, akik tartanak tőlük, mivel jól tudják, hogy a pártok számára ez csak egy újabb ürügy lenne a politikai haszonszerzésre. Az ideális megoldás az lenne, ha civil szervezetet alkotnának, ezzel szemben viszont az az érv merült fel, hogy a civil mozgalmaknak nincs kultúrája Magyarországon, ezért ennél még az is hatékonyabb megoldás, ha a baloldalhoz fordulnak segítségért.

A kártérítéseket a Magyar Nemzeti Banktól várják. Ideális esetben Quaestor-tól lefoglalt vagyont és ingatlanokat nem menekülési értéken, hanem valós piaci áron kéne értékesíteni, majd azt szétosztani az egykori ügyfelek közt. Hogy nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra, a károsultak tovább folytatják a szervezkedést. Már készülnek a következő nagy budapesti demonstrációra, ahová szeretnék elhívni az összes károsultat.

Read previous post:
Már megint karambolozott a 2-es villamos!

Szerintetek a sporthírek valódi hírek?

Close