Lányok, oszt ti is pántlikába keltetek-e a hideg szódavízre?!

A keresztény liturgiában Jézus Krisztus kereszthaláláról Nagypénteken emlékeznek meg. Ettől a péntektől számított harmadnapra támadt fel Jézus, ekkor tartják a húsvétot. Bár kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

A húsvét időpontja egyébként a keresztény hittől függetlenül is fontos időszak volt, sokan a tavaszhoz, tavaszváráshoz kötik. A húsvétnak megfeleltethető, időben korábbi zsidó vallási ünnep, a pészah, az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét a pészahhal ritkán esik egybe, mivel a Hold járása szerinti naptár és a két változó ünnep számításától függ.

A kovásztalan kenyerek ünnepe (hág hámácot) elnevezés szintén a szabadságra, szabadulásra emlékezteti a zsidóságot. A kovásztalan kenyér, vagyis a pászka (mácá, macesz, laska) volt a szegények és a rabszolgák kenyere. Nevezik nyomorúság kenyerének (lehem óni) is, hiszen a rabszolgasorban tengődő zsidóság ezt fogyasztotta napi eledelül. Az egyiptomi fogságból menekülő zsidóknak nem volt idejük és módjuk sem a tésztát megkeleszteni.

ejszakaybusz.tumblr.com

De visszatérve a klasszikus magyar húsvéthoz. Nálunk hatalmas hagyománya van a locsolkodásnak, amely nem kötődik szorosan a keresztény húsvéthoz, a pészahhoz, vagy bármilyen más vallási ünnephez. A húsvéti locsolkodás gazdaságélénkítő szerepe jól ismert. Bár közel nem akkora összegek cserélnek gazdát, mint karácsonykor, de a kisiskolások zsebeiben rongyosra gyűrődő ötszázasokból ebben az időszakban Dunát lehetne rekeszteni. A papák, apák, vicces rokonok által elfogyasztott pálinkából pedig be lehetne rúgatni akár egy egész Szanyi Tibort is.

Én most kivételesen nem locsoltam le senkit szódával, a csattogós csizmámat is a polcon hagytam, hogy szállíthassam nektek a híreket ezen a szuper napon is, amelyet én mindig is szerettem!

Kommentben várjuk lányok, hogy ébresztettek benneteket a legények!

Read previous post:
Nem tudod mi hiányzott eddig az életedből? Hát a szelficipő [email protected]!

Itt lesznek elhelyezve az új szupertraffipaxok Hajdú-Bihar megyében

Close