Herbál és kristály – így irtják ki a falvakat a dizájnerdrogok

“Siker! A drog oldotta meg a vidéki alkoholproblémát” – ilyen szarkasztikus címmel jelent meg ma reggel az index címlapján Földes András megrázó riportja a falusi dizájnerdrog-fogyasztásról. A mainstream média végre felfedezte az ország egyik legborzasztóbb problémáját.

Szürreális, hátborzongató, tragikus – nem hiszem, hogy bármelyik szó képes lenne visszaadni azt a képet, amit Földes András cikke fest a vidéki drogvalóságról. Először a szerző is csak keresi a szavakat, aztán gyomorba vágó naturalizmussal írja le, hogy milyen látvány fogadta a meg nem nevezett kelet-magyarországi faluban:

  • 16-18 éves egy helyben toporgó srácok,
  • tétován vigyorgó, szájuk szélét rágcsáló lányok,
  • műfüvet szívó, babakocsit toló édesanyák, és hasonló életképek.

Ha eddig nem voltatok képben a jelenséggel, feltétlen olvassátok végig az egész cikket, elég megrázó olvasmány.

A szerző valószínűleg hasonló dolgokkal találkozhatott, mint az alfahír videósa februárban:

Ahogy az most bizonyára a legtöbb olvasóban felmerült, illetve ahogy az index Facebook-posztja alatti kommentekből is látszik, sokan hajlamosak ilyenkor a normális falusiak védelmére kelni, és rákenni az egész jelenséget a kisebbségre. Logikus, hiszen ezekben a falvakban döntően romák laknak. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy – legyen szó droghasználatról vagy a már ezerszer kibeszélt vidéki bűnözésről – a problémák szempontjából az etnikai aspektus sokkal kevésbé releváns, mint az az ok, amit a cikk három pontban is összefoglal, holott valójában egy szóval is le lehet írni: a mélyszegénység. Szociológiai alapvetés, hogy ahol az embereknek nincs munkája, se pénze, hogy normális életkörülmények között éljenek, ott felüti a fejét a deviancia. A deviancia tehát nem etnikumi sajátosság, hanem rétegsajátosság.

Csakhogy míg eddig a kocsma vagy az italbolt volt az egyetlen megoldás ezeknek az embereknek, az alkoholt mára teljesen kiszorították a sokkal ütősebb és sokkal olcsóbb, nagyvárosokból vidékre szivárgó dizájnerdrogok. Ezeknek a kémiai anyagoknak az összetételéről senki sem tud semmit. Onnantól kezdve, hogy szintetizálják őket egy kínai vegyipari gyárban, egészen odáig, hogy eljutnak a végfelhasználóhoz, az anyag forgalmazásából élő, higiénikus laboreszközök helyett betonkeverőkkel dolgozó, felelőtlen dílerek mindenféle adalékanyagokat hozzáadnak a cucchoz, hogy felhígítsák és még többet tudjanak eladni belőle. Ezzel valóságos idegméreggé fejlesztik az egyébként – szemben más, ismert kábítószerekkel vagy patikákban kapható gyógyszerekkel – élő emberen tudományosan sosem tesztelt anyagokat, melyek akár még rákkeltőek is lehetnek, azon túl, hogy idegkárosító hatásuk ma már fényes nappal tapasztalható az utcákon.

A veszély már 10 évvel ezelőtt előre látható volt. A megrázó az, hogy eddig senki se vett róla tudomást. Legkevésbé a politika. Mára ott tartunk, hogy mindaddig, amíg a gyereket “csak” természetes marihuána vagy hagyományos amfetaminszármazék fogyasztásán kapjuk, addig adjunk hálát, hogy nem valami ismeretlen összetevőjű, ezer koszos kéz alatt átpasszolt fehér anyagot tol a haverjaival a suli budijában. Mert ma már ez van. Senkinek se legyen kétsége afelől, hogy ez a jelenség országos szintű. Nem csak a perifériára szorult falvakra jellemző. Ahogy Coca-Colát is kapsz bárhol, úgy “legál kólát” is. Ráadául ugyanolyan áron.

Read previous post:
Ellenzéki egyeztetést sürget az LMP Debrecenben

Előreláthatólag két és fél évig harcolunk majd az ISIS ellen

Close