Dehir: A madarak úgyis csak összeszartak mindent, a nánásiak valójában örülnek a fák kivágásának

Miközben már az országos média érdeklődését is felkeltette a szégyenletes hajdúnánási fakivágásos ügy, a dehir vígan folytatja a Fidesz mélytorkolását, ezúttal a polgármester, Szólláth Tibor kedvéért. Természetkárosítás tagadásában már úgyis májerek.

A nanasmet.hu-n megjelent cikk szerint évtizedek óta fülesbaglyok téli élőhelyéül szolgáló fenyőket vágtak ki a hajdúnánási rendelőintézet előtt. Minderre állítólag azért volt szükség, mert a rendelőintézetet napelemek segítségével akarták ellátni energiával, azonban a fideszes önkormányzatnak sikerült olyan helyet kiválasztania, ahol a napelemek nem hozták volna a pályázatban kikötött teljesítményt, mert a fák árnyékolták azokat. Úgyhogy inkább kivágták a fákat.

A nánásiak körében már a fák kivágása is hatalmas felháborodást váltott ki. Nem is először csúfítják el feleslegesen a város képét: amint arra a cikk is rámutatott, az itteni helyi önkormányzatra eleve jellemző az a hozzáállás, hogy a fák gondozása helyett inkább barbárul kivágják őket. Ez eddig sem tetszett a városlakóknak, de a nyilvánosság szolgálata helyett önkormányzati tekintélyek előtt térdepelő dehirnek még ezt is van pofája megcáfolni.

cikk szerzőjének állítása szerint “a helyiek közül sokan nem bánják a fenyők kivágását. Azt mondják, a fákon lakó madarak – leginkább a baglyok – sok piszokkal jártak.” Ezzel az erővel akár ámblokk ki lehetne vágni az összes fát minden városban. Ezek a fenyők ráadásul nem is a járda fölött helyezkedtek el, hanem saját, elkerített részük volt.

Nem kell nagy Sherlocknak lenni hozzá, hogy belendüljön bennünk a bullshit dekóder kijelzője a következő érvelés hallatán: “a rendelőintézet keleti oldalán voltak a fenyők, amelyek csak kis mértékben árnyékolhatták az épület tetején lévő napkollektorokat, de nem ezért vágták ki őket. A fenyők elöregedtek és veszélyessé váltak, ezért ültették a helyükre a fiatal csemetéket.” Ezt nem valami szakértő, vagy a polgármester, hanem csak Kriczky Edina állítja, a dehir újságírója.

“A hír az volt, hogy védett fákat vágtunk ki, ami természetesen nem igaz.” – ezt viszont már Szólláth Tibor, polgármester mondta. Szavaival ellentétben a kapcsolódó videóriport címe és bevezető szövege egészen máshogy állította be a történteket. Néha már szegény dehiresek se tudják, hogy mit szabad leírniuk és mit nem.

1

A baglyokkal kapcsolatban már Koczka András, a Magyar Madártani Egyesület területi irodavezetője adott felvilágosítást. Elmondása szerint a védett erdei fülesbaglyok telente kisebb csoportokban felkeresik az alföldi településeket és a tűlevelű növényeken vészelik át a telet. Február vége, március eleje környékén azonban elhagyják ezeket a telelő helyeket és fölkeresik az üres szarka és varjú fészkeket, ahol aztán nekikezdhetnek a költésnek. A szakember közölte, amikor a fákat kivágták, a baglyok már nem voltak ott. Ha télen majd visszatérnek, a szomszédos tuják is tökéletesen megfelelnek majd nekik.

Ha a baglyokat nem is érte nagy kár, mert találnak majd maguknak telelőhelyet máshol, a város képére és zöld-állományára érzékeny városlakók még évtizedekig kénytelenek lesznek elviselni a rendelőintézet gusztustalan, kopár látványát.

És ez még mindig csak a kisebb gond

Bár az eredeti cikk részletesen levezeti a napelemek beszerzésével kapcsolatos pályázat mutyigyanús hátterét, sem a polgármester, sem a közvélemény nem tulajdonított neki akkora jelentőséget, amekkorát kéne. Pedig hosszú távon sokkal inkább az ilyen mocskos ügyek tennék élhetetlenné Hajdúnánást.

Read previous post:
Itt az új Star Wars 7-előzetes, magyar felirattal!

Japánban 589 km/h-val ment egy vonat

Close