Időutazás az 1994-es Debrecenbe – 1. rész

A napokban megosztottunk pár retró fotót városunkról, amit kifejezetten imádtatok. Nagyon megörültem ma, mikor rábukkantam egy egész videósorozatra, mely többek között az 1994-es Debrecent mutatja be. A régi oldalon volt már róla szó, viszont most több részben mutatom be nektek. Íme, az első!

A videó készültekor csupán két éves voltam, mégis rengeteg emléket idéz fel bennem ez az összeállítás. Mit érezhetnek a nálam idősebbek?

Először a Fórum és Pláza hiánya ragadta meg a figyelmemet (ez nem jelenti azt, hogy túlságosan hiányoznának, ha eltűnnének a föld színéről). Még rémlik a Fórum helyén lévő biciklibolt, ahonnan az első bringámat kaptam, valamint a hatalmas vásárcsarnok a hangoskodó, pletykáló kofákkal. Emlékszem, honnan vettünk anyukámmal savanyú káposztát minden hétvégén.

A következő kép, ami visszaragadott a múltba a régi Művelődési Központ. Az általános iskolás osztályommal itt néztük meg a Süsü, a sárkány előadást, csak úgy áradnak az emlékfoszlányok a videót nézve. Időutazásunk során végig suhanhatunk a Nagytemplom környékén, de nem gyalogosan a sétálóutcán, hanem egy Trabival.

2. rész >>

A számomra egyik legkedvesebb hozzászólás hűen tükrözi, milyen érzelmi kavalkádot okoz viszontlátni a múltbeli Debrecent:

A rívás elővett. Azok a szép idők, amikor:

– a Fórum helyén reggelente a sültkolbász illata terjengett házi savanyúsággal, friss kenyérrel…
– a Plaza helyén lombos fák meredeztek…
– a Bartók Béla út macskakövei a tömést kirázták a fogadból…
– a Kölcsey Művelődési Központ World Trade Center-szerű betongerendái között sörfesztiváloztunk…

A remekül kiválasztott aláfestő zene részletével búcsúzom: „Vissza nem jön többé soha. Bárcsak békén hagyták volna.”

Bennetek milyen emlékeket idézett elő a felvétel?

Read previous post:
Hoki-vb: bravúr a javából, kiütöttük az olaszokat!

Debrecords: Beyond Our Dreams – új akusztikus formáció bukkant fel

Close