Debrecenben is sztrájkolnak a Posta értékszállítói

Hétfőn folytatódhatnak a tárgyalások a Magyar Posta sztrájkoló értékszállítói és az őket foglalkoztató JNT Security Kft. között, mert a munkáltató hajlandó eltekinteni a kollektív szerződéstől. A dolgozókat képviselő szakszervezet öt százalékos béremelést követel, és csak érdemi ajánlat esetén hajlandó felfüggeszteni a munkabeszüntetést – számolt be az InfoRádió az április huszadika óta tartó sztrájkról.

A munkabeszüntetést az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete hirdette meg, és a dolgozók több mint 90 százaléka részt vesz benne a budapesti és a debreceni üzemegységben – mondta az Inforádiónak Kuti Zsolt, az érdekképviselet alapszervezeti ügyvivője.

Időközben a Munkástanácsok Országos Szövetsége is a sztrájkolók mellé szegődött. Palkovics László elnök azt állítja, hogy a Magyar Posta Zrt. és a JNT Security Kft. nem hajlandó tárgyalni, hanem törvénysértő módon húzza az időt, hogy kifárassza a munkabeszüntetés fizetés nélkül maradt résztvevőit. Ez azonban szerinte nem fog sikerülni, mert a sztrájkolók segélyt kapnak a Munkástanácsok és a vele együttműködő érdekképviseletek – például az olajipari szakszervezet – sztrájkalapjából. Ennek pontos összegét nem közölte.

Fotó: Marjai János (MTI)
Fotó: Marjai János (MTI)

Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója szerint a JNT a jelenlegi gazdasági helyzetben nem tudja öt százalékkal megemelni az értékszállítók fizetését. A cég dolgozói most is átlagon felül, havi bruttó 269 ezer forintot keresnek, ami az elmúlt másfél évben tíz százalékkal növekedett, ráadásul május elsejétől kapnak egy 2,2 százalékos emelést és a gazdasági lehetőségek függvényében ígéretük van egy egyszeri keresetkiegészítésre is.

A cégvezető az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy Kuti Zsoltot nem a sztrájk miatt bocsátották el, hanem azért, mert a sajtónak tett pánikkeltő nyilatkozataival súlyosan megsértette a cég érdekeit, és ezzel megszegte a szerződését.

A vezérigazgató cáfolta, hogy a cég a sztrájkolók kifárasztása érdekében húzza az időt és szükségtelenül hív be dolgozókat. Hangsúlyozta, hogy a átszervezéseknek és az alvállalkozók bevonásának köszönhetően az értékszállítás a munkabeszüntetés ellenére is szabályos és zavartalan, tehát sehol sem lesznek üresek az ATM-ek és a nyugdíjakat is időben kiviszik mindenkinek.

forrás: index.hu nyomán inforadio.hu

Read previous post:
Maszkos férfiak késekkel raboltak ki egy debreceni boltot – FOTÓK

Egy Debrecenben történt baleset szemtanúit keresi a rendőrség

Close