Debrecenben próbálják ki először az egységes elektronikus jegyrendszert

Országosan egységes közösségi közlekedési rendszert és ehhez kapcsolódó elektronikus jegyrendszert fejleszt a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. A rendszer idén még kísérleti jelleggel, jövő tavasztól élesben fog működni Debrecenben, 2016 végén pedig országosan – jelentette be a cég vezérigazgatója szerdán Budapesten.

A hamarosan induló nemzeti elektronikus jegyrendszer platform (nejp) az egységes magyar intelligens közösségi közlekedés egyik alappillére, a smart city megoldások része lehet. Veres Mihály hozzátette: egységesíteni kell a meglévő rendszereket, a cég feladata a közszolgáltatások bevezetése az intelligens korszakba. Az így létrejövő “okos városok” minimális erőforrás felhasználásával, maximális hatékonysággal biztosítanak innovatív technológián alapuló szolgáltatásokat – mondta.

Tájékoztatása szerint a nejp-projekt megvalósulásával lehetővé válik a valós idejű, egységes utastájékoztatás az egész ország területén, és a multimodális utazástervezés. A fejlesztésnek több eleme van, egyebek mellett az intelligens kártya vagy az elektronikus jegy bevezetése.

Beszámolt arról is, hogy a terveik között szerepel a smart parkolási rendszer bevezetése 76 hazai településen, ahol a közterületi parkolók mellett cél a mélygarázsok integrációja, valamint a piaci szereplőkkel közösen új szolgáltatások bevezetése. Ez jelenleg 74 településen elérhető – jelezte.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. a jövő mobilitás-szolgáltatásai közé sorolja a parkolási és közösségi közlekedési rendszerek integrációját, a P+R szolgáltatások bevezetését, a városi közutak forgalomterhelésének csökkentését, illetve a városi és elővárosi közösségi közlekedés kihasználtságának növelését – ismertette.

Jelenleg a cég működteti a Nemzeti Mobilfizetési rendszert, a Mobilparkolást, és biztosítja az autópálya-matricák és e-útdíj mobilfizetéssel történő megvásárlását.

Forrás MTI; Fotó: Babits László György

 

Read previous post:
Ilyen egy underground segélyszervezet – megalakult a Debrecen Bike Maffia!

Debrecenben lehet bajnok a Videoton

Close