Ilyen egy underground segélyszervezet – megalakult a Debrecen Bike Maffia!

A Debreceni Hősök után megalakult a hajléktalanok és éhezők megsegítésére siető Debrecen Bike Maffia nevű önkéntes biciklis szervezet is. A Budapestről indult, majd országossá növő kezdeményezés célja, hogy a kerékpárosok (mint a tudatos civil gondolkodásmód éllovasai) újkori lovagrendet alkotva álljanak a nagyvárosi közöny és apátia ellen vívott harc élére. A hét folyamán egy három napos underground tánczenei fesztivál keretében hivatalosan is elkezdte működését a kerékpáros szövetség debreceni sejtje. Molnár Ágnest, a debreceni brigád mögött álló Opera Közhasznú Kulturális Egyesület egyik tagját kértük meg, hogy meséljen nekünk tevékenységükről.

Mivel is foglalkoztok pontosan?

Rászorulóknak, hajléktalanoknak szállítunk ki csomagokat kerékpárral. A csomagok elsősorban ételt, tisztasági szereket tartalmaznak, de igyekszünk más igényekre is reagálni.

A biciklizés hogyan teszi hatékonyabbá, vonzóbbá az önkéntességet?

Azon túl, hogy a kerékpározás eleve fenntartható és egészséges életformára nevel, praktikus is a hajléktalanok felkutatásakor. A biciklizésnek egyébként is egyre nagyobb kultúrája van Magyarországon, ez pedig lehetővé teszi egy olyan kör bevonását is, akik először esetleg inkább csak a biciklizés élményéért csatlakoznak, de később felébred majd bennük az empátia is.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Honnan jött az elhatározás, hogy Debrecenben is létrehozzatok Bike Maffiát?

Eredetileg nem ezzel a céllal kerestük fel a pestieket, hanem csak egy közös projektet szerettünk volna, amiben iskolai közösségi szolgálatosok és pár önkéntes vett volna részt. Egy kedves ismerősünk bemutatott minket Havasi Zolinak, a Budapest Bike Maffia egyik alapítójának, aki közölte velünk, hogy a vidéki városokban is szeretne szervezni brigádokat, mi pedig rábólintottunk.

Mi mindent szoktatok a csomagokba tenni?

Az első két terepszemle alkalmával még csak szendvicseket készítettünk, illetve süteményt, gyümölcsöt raktunk a csomagokba, de mostantól főtt ételt is fogunk készíteni.

Mikor szoktatok körutakat tartani?

Eddig háromhetente voltak ilyen alkalmak, de szeretnénk sűrűbben, kéthetente, vagy akár annál is gyakrabban szervezni kihordásokat.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Hogyan fogadták a debreceni rászorulók a segítségeteket?

Nagyon kedvesen fogadtak bennünket. Mivel a Refomix Kht. szakembereivel érkeztünk, már ismerősökön keresztül lettünk bemutatva. Több sátorlakó és romos házban élő be is invitált minket a hajlékába, sőt a legelső hajléktalantól többen még puszit is kaptunk, úgyhogy a vendégszeretetre nincs okunk panaszkodni.

Hogyan látjátok, milyen most a hajléktalanok helyzete Debrecenben?

Az a baj, hogy sokan semmit sem látnak belőle. Mi is csak most tapasztaltuk meg igazán, sokan milyen körülmények között élnek. A Refomix Kht szakemberei folyamatosan foglalkoznak velük, nagyon nagy segítséget jelentenek, de arról, hogy mekkora problémák vannak a városban, szinte csak ők és egy pár civil szervezet tud. Mi, átlagos debreceniek csak elmegyünk mellettük. Azoknak a hajléktalanoknak a nagy része, akikkel mi találkoztunk több éve él már az utcán, volt olyan közöttük, akiről meg sem mondtad volna, hogy milyen rossz körülmények között él, hiszen sokan dolgoznak is. De sajnos nagyon sokuk munkaképtelen.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Mely szervezetekkel működtök együtt Debrecenben?

Az említett Refomix-en túl a kezdetektől fogva aktív segítséget nyújt nekünk például a Kontra Projekt csapata, az Ifjúsági Ház, a SZÖSZ, és persze a Budapest Bike Maffia is. Továbbá háttérintézményünk az Opera Közhasznú Kulturális Egyesület, ezáltal a Sub.hu csapata is fontos szerepet tölt nálunk. A szervezeteken keresztül nagyon sok magánszemély is eljut hozzánk, akik nélkül lényegében ez az egész meg sem valósult volna.

Debrecenben az utóbbi időben nagyon menő lett önkénteskedni. Egyre többen töltik azzal a szabadidejüket, hogy valamilyen társadalmi jellegű tevékenységet folytatnak. Mit gondoltok, miért van ez?

Ez egyrészt köszönhető a kötelező ötven órás iskolai közösségi szolgálatnak, amit idén vezettek be a középiskolás diákok körében. Emellett muszáj megemlíteni a Debreceni Hősöket is, akik úttörőknek számítanak, hiszen sikerült új színt hozniuk a társadalmi munkába. Fiatalos eszközökkel, innovatív ötletekkel felépítettek egy szuper kampányt. Úgy tűnik, végre felébredt egyfajta aktív civil tudatosság a debreceni emberekben. Remélhetőleg erős is marad! Nálunk például egy nagyon remek, összetartó közösség alakult ki.

11205969_452666858232645_2836745311161965981_n

Hogyan lehet csatlakozni hozzátok?

Meg lehet találni minket Facebook-on, itt értesülhettek az eseményekről, kihordásokról, amelyekre bárkit szeretettel várunk. Van e-mail címünk is, ahol szintén lehet jelentkezni: [email protected], illetve ezen a számon is nyugodtan kereshettek minket: 30/680-59-42. Ha valaki érzi magában a motivációt, hogy csatlakozzon, az ne gondolkodjon, tegye meg. Mivel nagyon sok feladatot el kell látnunk, igazából mindenkire szükség van. Ha személyesen szeretnétek beszélni velünk, akkor az Ifjúsági Házban megtaláltok minket, csak előtte egyeztessünk.

Hogyan lehet még támogatni titeket?

Bármilyen segítséget szívesen várunk. Ez lehet adományozással, főzéssel, kiszállítással vagy népszerűsítéssel kapcsolatos. A Facebook-oldalunkon és az eseményeknél folyamatosan közzéteszünk egy listát, amely tartalmazza a szükséges dolgokat. Ezen kívül is bármilyen élelmiszert, ruhát, edényt, pokrócot, tisztasági szert vagy hétköznapi használati tárgyat, amelyre egy hajléktalannak szüksége lehet, szeretettel várunk.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Fotók innen: DBM Facebook-oldal

Read previous post:
Debrecenben lehet bajnok a Videoton

Debrecenben is sztrájkolnak a Posta értékszállítói

Close