Debrecenben nyomtatják a jövő évi tankönyvek egy részét

Augusztus 3. és 25. között minden iskola megkapja a szükséges tankönyveket, amelyeket azután a tankönyvfelelősök szeptember 1-jéig átadnak a diákoknak, illetve a szülőknek – közölte Hegedüs István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tankönyvellátásért felelős miniszteri biztosa szerdán Debrecenben, az Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta: az idén 12,3 millió tankönyvet rendeltek az iskolák, s az átlagos tankönyvár ezer forint alá csökkent. Szeptembertől 800 ezer diák kap ingyenesen tankönyvet, egyrészt alanyi jogon az 1-3. osztályos tanulók, illetve normatív támogatásként 4. osztálytól a diákok fele részesül ebben a kedvezményben. Idővel felmenő rendszerben az 1-8. évfolyamokon minden diák ingyenesen kapja majd meg a tankönyveket – tette hozzá a miniszteri biztos. Kitért arra: az idén 1,2 millió diáknak kell megkapnia tanévkezdésre a szükséges könyveket.

DEBRE20150513003
egedüs István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tankönyvellátásért felelős miniszteri biztosa beszél a tankönyvekről tartott sajtótájékoztatón a debreceni Alföldi Nyomdában 2015. május 13-án. (Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI)

Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) ügyvezető igazgatója a tavalyi ellátási problémákkal kapcsolatban azt mondta: szeptember 1-jére minden diák táskájában ott lesznek a szükséges tankönyvek, hiszen az idén április 1-je és 30-a között gyűjthették össze a tankönyvfelelősök a tankönyvigényt, s azóta a Kello már meg is küldte a megrendelést a nyomdáknak, amelyekben a gyártás az elmúlt héten megkezdődött.

Tájékoztatása szerint körülbelül 500 ezerrel több tankönyvet rendeltek az idén – 3,5 százalékkal többet, mint tavaly -, összesen több mint 12 millió könyv készül el, 12 milliárd 50 millió forint értékben. Tőczik Zsolt örömének adott hangot, hogy magyar nyomdák nyerték el a magyar nyelvű tankönyvek gyártásának jogát.

György Géza, az Alföldi Nyomda vezérigazgatója közölte: a debreceni nyomda a szekszárdi, a gyulai és a lajosmizsei nyomdával közösen, konzorciumban nyerte el – közbeszerzési eljárás eredményeként – a tankönyvgyártás lehetőségét. Emellett alvállalkozók – a gyomai és dabasi nyomda – is részt vesznek a tankönyvgyártásban, így a hazai nyomdák 80-85 százaléka veszi ki részét abból a megfeszített munkából, amelynek eredményeként július 31-ig elkészülnek a következő tanév tankönyvei.

Egy dolgozó a nyomdagépnél a debreceni Alföldi Nyomdában 2015. május 13-án. (Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI)
Egy dolgozó a nyomdagépnél a debreceni Alföldi Nyomdában 2015. május 13-án. (Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI)

Horváth Csaba, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke megerősítette: a konzorcium mind a négy tagja rendelkezik azokkal az adottságokkal, amelyek garanciát nyújtanak a jó minőségű tankönyvek előállítására.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere arról beszélt: a felnövekvő nemzedék a jövő záloga, ezért nem mindegy, hogy milyen tankönyvből tanulnak a diákok. Az ország legrégebben működő nyomdája a többivel konzorciumban garanciát jelent arra, hogy a megfelelő minőségben előállított tankönyvek időben megjelenjenek – tette hozzá.

forrás: MTI

Read previous post:
DEBRECORDS: Új szám a Blackhoney hamarosan megjelenő debütlemezéről!

Azt hitted, a Fidesz kinyírta az APEH-et, az ORTT-t és a többi, régi elnevezést? Tévedsz, itt tovább élnek!

Close