Vigyázzatok! Mérgező facebookos eki terjed országszerte!

Budapesten már tizenöten kórházba kerültek az új, ismeretlen szintetikus anyagokat tartalmazó tabletta miatt!

Az ÁNTSZ közlése szerint a betegek közül többen súlyos tüneteket mutattak, többen intenzív ápolásra szorultak. Egymástól függetlenül kékes-zöldes színű tablettát fogyasztottak (egyben vagy porítva), a tablettán az ismert közösségi oldalra utaló “F” betű található – közölték.

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a tablettát félthetően nagy dózis és/vagy magas hatóanyagtartalom jellemzi, fogyasztását – csakúgy mint minden más kábítószerét – kerülni kell. Ha valaki az említett szerből mégis fogyasztott, haladéktalanul kérjen orvosi segítséget.

Egy internetes fórum szerint a tünetek: aluszékonyság, nehéz mozgás, ébresztéskor mozgászavarok és hallucináció – derítette ki az index. Sokan azt feltételezik, hogy több anyag keveréke található a tablettában, szintetikus opioid vagy szintetikus kannabinoid is lehet benne.

A rendőrség azt közölte, a szükséges intézkedéseket megtették annak érdekében, hogy a komponens piaci jelenlétét visszaszorítsa. “A rendőrség megelőző, felderítő munkája azonban mit sem ér, ha a kábítószer-fogyasztók nem törődnek a rájuk leselkedő halálos veszéllyel, ezért a rendőrség kéri: tartózkodjanak mindennemű kábítószer fogyasztásától!” – írják.

Az ügyben az MTI megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte: az egészségre rendkívül káros, pszichoaktív hatást kifejtő szer az elmúlt időszakban jelent meg a kábítószert, illetve dizájner drogokat fogyasztók körében. Az anyag emberi szervezetre gyakorolt hatása rendkívül káros, már több, orvosi beavatkozást igénylő rosszullét történt az ország több pontján – írták válaszlevelükben.

Kovács Viktória, az ORFK szóvivője az M1 péntek esti Híradójában azt mondta: Európában elsőként Magyarországon jelent meg a – szakértők szerint – jelenleg legveszélyesebb pszichoaktív hatású szer.

Elek István, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ toxikológiai osztályának főorvosa az MTI megkeresésére azt mondta, a hozzájuk bekerültek közül többen intenzív ellátásra szorultak, azonban haláleset eddig nem történt. A szer hatása elhúzódóbb, mint amit az eddigi készítményeknél megfigyeltek, és voltak olyanok, akinél fennmaradt a hallucinozis, pszichotikus állapot, ezért őket a pszichiátriai osztályon kezelik – mondta el a főorvos.

Hozzátette: van, akit még a toxikológiai osztályon kezelnek. Jelezte, nemcsak Budapesten, de országszerte jelezték az intézmények, hogy ilyen tünetekkel kezeltek beteget. A jelentések szerint jellemzően középkorúak voltak.

A főorvos kiemelte, egy új, Magyarországon eddig még ismeretlen – így a tiltó listán sem szereplő – dizájner drog került piacra, aminek a szerkezeti képletét és a hatóanyagát sikerült kimutatni. Általánosságban a betegek nem tudták megmondani, mit vettek be, azonban ennek az új szernek a hatása hosszabb és súlyosabb tüneteket is produkál, mint a korábban már ismert szereké.

Forrás: MTI, kép: facebook.com/tisztiorvos

Read previous post:
Unod, hogy valaki mindig leszólja a frissen vásárolt kütyüdet? Itt egy Starter Pack neked!

Olyan hangja van a BMW-s találkozónak, hogy [email protected]

Close