Fiatal szegedi biológus kapta idén a Bolyai-díjat

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nem sokkal ezelőtt adta át Pál Csabának a Bolyai-díjat a Magyar Tudományos Akadémián. Az elismeréssel együtt övé lett a 100 ezer eurós díjazás is.

Pál Csaba 1975-ben született, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen diplomázott 1998-ban, majd négy évvel később ugyanitt szerezte meg a PhD fokozatot. Jelenleg az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tagja, a Biokémiai Intézet tudományos főmunkatársa, a Kísérleti Evolúcióbiológiai Csoport vezetője.

Posztdoktori ösztöndíjjal kétszer járt Angliában (Bath, Oxford), valamint vendégkutatóként megfordult Németországban (Heidelberg) és Olaszországban (Trento) is. 2008-ban neki ítélte az Osztrák Tudományos Akadémia egyik legpatinásabb kitüntetését, az Ignaz L. Lieben-díjat, 2014-ben pedig megkapta a Szent-Györgyi Talentum Díjat a baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájának részletes feltérképezéséért.

A Bolyai-díjat magántőkéből hozták létre abból a célból, hogy kétévente olyan magyar állampolgárságú, illetve magyar származású személyt díjazzanak, aki nemzetközi mércével is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, illetve ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén. Az elismerés tudományterülethez nem köthető, egy 15 tagú független díjbizottság ítéli oda, amelynek elnöke a mindenkori magyar köztársasági elnök. A díjjal 2009-ig 50 ezer eurónak megfelelő adómentes forintösszeg járt, melyet 2009-ben 100 ezer euróra emeltek. A 2015-ös évben a T-Systems Magyarország is a kezdeményezés mellé állt.

Fotók a helyszínről:

Read previous post:
PlayIT Show 8.2 – több ezer fanatikus a Főnixben – FOTÓK

Soha nem találod ki, miből rakták ki Orbánt

Close