Ilyen volt Debrecen 200 évvel ezelőtt

Szőlőskertek, majorságok az akkori község külterületén, széles utcák és sok kis telek a központban. Debrecen alaprajza azonban mit sem változott, a kertek, városrészek alakja egyértelműen felismerhető.

A georeferálásnak köszönhetően online elérhetőek régi, történelmi térképek, melyeket a mai változatukra tudunk vetíteni. A Google-n belül a megszokott módon közelíthetünk a földrajzi helyekre. A keresés és összehasonlítás megkönnyítése érdekében lehetőségünk van a régi térkép átlátszóságát is állítani.

A mapire.eu honlapon elérhető térképek, melyeken városunk is megtalálható, három katonai felmérés során jöttek létre a 18-19. században, valamint egy kataszteri változat is megtekinthető megyénkről, mely az ingatlan-nyilvántartás és adózás szempontjából játszott fontos szerepet. Ez utóbbi talán mindközül a legérdekesebb részletessége miatt. Ha éltek Debrecenben felmenőink, érdemes megkeresni telküket és nevüket az ITT megtekinthető térképen. Az oldal betöltése lassú lehet, azonban megéri türelmesnek lenni.

Vigyázat! Nosztalgikus hangulat és időutazás vágya fenyegethet!

terkep22
Debrecen képe az első katonai felmérés (1763-1787) idején. Látható a rengeteg szőlőskert, például bal szélen a Hatvan utcai kert, Tócóskert vagy alul a Tégláskert, Homokkert.
terkep3
Részlet a kataszteri térképről. A nézet 1:2.880 arányú. Jól látható a feltüntetett tulajdonosok neve. A kép a Tóczos Szőlős Kert egy részlete. További gyümölcsösök: Széchenyi szőlős kert, Túrás szőlős kert (mai Tesco), Hatvan utczai szőlős kert, Köntős szőlős kert, Csige szőlős kert, Vén szőlős kert, Uj szőlős kert.
terkep44
Újabb részlet a kataszteri térképről, melyen szintén a meglepő aprólékosság figyelhető meg. Az egykori Egyház tér mai nevét könnyű lehet kitalálnunk. A térképet böngészve rájöhetünk, hogy miért is az az egyes utcák neve ami. (pl Böszörményi út melletti Lóverseny utca. Azon a területen anno lófuttatási tér volt)
terkep1
Itt egy összehasonlító nézetet láthatunk. Elképesztő, hogy mekkora pontossággal szerkesztették a térképeket 1869 és 1887 környékén is! Ezen például már a kiépült vasúti hálózat is szerepel.
Read previous post:
Debreceni életképek – 24. rész

Helyi szépségkirálynő-jelöltekért kampányol a Debreceni Egyetem

Close