Foci U20-as vb: megúsztuk 10 alatt, jöhetnek a szerbek

Az Új-Zélandon zajló labdarúgó U20-as világbajnokságon a magyar válogatott egy – szinte – tét nélküli mérkőzésen 2:0 arányban vereséget szenvedett Nigériától. Az már a meccs előtt tudvalévő volt, hogy a mieink csak akkor eshettek volna ki, ha legalább 10 góllal kap ki a „zöld sasok” csapatától. A csapat a harmadik hellyel talán jobban járt, a legjobb tizenhat között a szerbekkel játszunk.

Érdekes mérkőzés elé nézett a Bernd Storck által vezetett válogatott, hiszen már a meccs előtt eldőlt: a mieink akkor nem jutnak be – a négy legjobb csoport harmadik egyikeként – a legjobb tizenhat közé, ha legalább tízgólos vereséget szenved a nigériai válogatottól. Erre elég kevés esély volt, ha mégis így lett volna, vélhetően Tipszmiksz Csabis mémáradat zúdult volna az internetre. Az is világos volt, hogy a mi csoportunk második helyezettje Németországgal, a harmadik Szerbiával játszik a következő körben – vagyis papíron a harmadik talán jobban jár.

Ennek megfelelően a szövetségi kapitány kicsit felforgatta a brazilok elleni csapatot, de azért az eddig négy gólt szerző Mervó Bencét a kezdőbe nevezte, míg az RB Leipzig játékosa, Kalmár Zsolt a padon ült az első sípszónál. A magyar csapaton érződött, hogy igazán nincs tétje a meccsnek, az afrikai korosztályos bajnok folyamatosan nyomás alatt tartotta hazánk fiait. Ez a nyomás aztán a 33. percben érett góllá: Awoniyi talált a hálóba.

A félidőben a válogatott két legnagyobb sztárja éppen egymást váltotta, a Mervó helyett beálló Kalmártól remélhettük a játék felpörgetését. Sajnálatos módon azonban ez annyira nem sikerült, hogy a nigériaiak csak még jobban magunkra erőltették akaratukat, az 54. percben pedig egy hihetetlenül komikus találattal már kettő volt a „zöld sasok” előnye. Történt ugyanis, hogy Kecskés és Osváth összefejeltek egy felívelt labdánál, Awoniyi pedig köszönte szépen az „indítást”, gyorsan hülyét csinált Talabérból és Székelyből is, majd az üres kapuba lőtt.

A mérkőzés ezzel gyakorlatilag eldőlt, a magyarok kicsit visszavettek az iramból, egyértelműen a következő körre tartalékoltak, és már Nigéria sem erőltette, hogy tönkreverjenek minket. A meccs még néhány nigériai helyzetet hozott, de ezekben nem volt igazán benne a gól, így a vége 2:0 lett Nigéria javára.

A magyar válogatott legközelebb – magyar idő szerint – szerdán reggel 6 órakor játszik Szerbia legjobbjaival. Abban bízhatunk, hogy a csapat tanult az elmúlt két találkozó hibáiból, ugyanis a taktikázás ellenére mégiscsak egy csoportelsővel játszunk, így egyetlen hiba sem fog beleférni a továbbiakban.

Hajrá, magyarok!

Fotó: fifa.com

Read previous post:
Katalán tripla! A bajnokság és a kupa után a BL-t is megnyerte a Barcelona

A kormány levadássza a gyűlöletkeltő plakát megrongálóját

Close