Kósa megmentette a Debreceni Repülőteret (az állam pénzéből)!

A volt polgármesternek sikerült kibuliznia 400 millió adóforintot a 2016-os költségvetésből az Airport-Debrecen Kft. javára. Indoklása szerint erre azért van szükség, mert a magas állandó költségek mellett a reptér nem tudja kitermelni a működési költségeit se – derült ki nemrég a nol.hu cikkéből.

A költségvetési bizottság döntött a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos módosító javaslatokról szerdai ülésén. Szokása szerint a kormány által támogatott javaslatokat elfogadták, a nem támogatottakat pedig elvetették – ezzel együtt elfogadták Kósa Lajos törvényjavaslatát is, melynek köszönhetően a kormány jövőre 400 millió forint támogatást fog nyújtani a Debreceni Repülőtér működési költségére.

A nol.hu cikke szerint alapesetben a kereskedelmi repülés állami támogatása tiltott lenne, ám az Európai Bizottság néhány kivételt enged: ilyen a repüléstájékoztatás, a fegyveres biztonsági őrzés, az utasbiztonsági ellenőrzés és a tűzoltószolgálat ellátása. Ezekre tehát adható állami pénz.

A reptér-üzemeltető kiadásai 2014-ben majdnem elérték a 700 milliót. A bevételek szerényebbek voltak: 435 millió forint működési és 180 millió egyéb bevétellel számolva az üzemi eredmény 93 millió forint volt.

A teljes költség több mint felét elvileg a tűzoltás, az utascsomagok átvizsgálása és hasonló, repüléssel közvetlenül össze nem függő tételek viszik el. Ezen kívül a repülőtérnek van 430 millió rövid lejáratú és 270 millió forint szállítói tartozása is.

Forrás: nol.hu / MTI

Read previous post:
Futva próbált a rendőrök elől elmenekülni egy cigarettacsempész Szabolcsban

Pákh Imre nem viheti ki a Golgotát az országból

Close