Pákh Imre, a hazaáruló kapzsi Playboy

Az utóbbi időben sokakban ez a kép alakulhatott ki Pákh Imréről, Munkácsy Golgota című festményének tulajdonosáról. Amióta a Magyar Nemzeti Bank és a műgyűjtő nem tudott megegyezni a kép vételáráról, azóta a magyar származású üzletember sokak szemében számító hazaárulóként tetszeleg, aki bármit előbbre tart a nemzeténél. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Pákh Imre olyannyira nem tesz semmit Magyarországért, hogy az államosítás után visszakapott házát közcélokra ajánlotta fel, valamint annyira nem nemzeti érzelmű, hogy Kárpátalján a csehek által lerombolt, az oroszok által pedig feltehetőleg vörös csillagnak beolvasztott milleniumi Turul madár emlékművet az ő alapítványa állította helyre Munkácson.

Horthy vitéze

Pákh Imre története a Szovjetunióban, a kárpátaljai Munkácson kezdődik 1950-ben. Az apja, Pákh Sándor, a Rongyos Gárda tagjaként védte a várost a visszacsatolás előtt, és után ottmaradt cseh csapatok ellen a 30-as években, valamint megjárta a Gulágot is. Az édesanyja közben élte a magyarok 50-es évekbeli nehéz kárpátaljai életét.

Életem legnagyobb tanulságát a szüleimtől tanultam: bármi történik veled, bármilyen borzasztóan is néz ki a sorsod, az Úristen tudja, hogy mit csinál, és oda vezet, ahová predesztinálva vagy.

Édesapja révén Pákh Imre tagja a Horthy Miklós által alapított vitézi rendnek. A milliárdos a mai napig aktívan részt vesz a rend életében, sőt, az Egyesült Államokban központi törzskapitányi rangot tölt be. Elmondása szerint Amerikában nagyjából 200-an vannak, évente átlagosan két embert avatnak vitézzé.

Nagyon sokáig a Vitézi Rend Magyarországon be volt tiltva, így büszkén mondhatom, hogy olyan idős embereket ismerek még, akik nemcsak a Rendet, hanem a rendi hagyományokat is táplálták és életben tartották külföldön.

Kép: Gentleman.hu

Köszi, Mrs Nixon!

Egyetemi tanulmányait Leningrádban, mai nevén, Szentpéterváron kezdte meg, 1972-ben arab szakon. Itt ismerkedett meg amerikai származású Lincoln-leszármazott feleségével, akinek a felmenői az úgynevezett Mayflower people, azaz a legendás Mayflower hajóval érkező első telepesek közé tartoztak. 1974-ben, mikor a külföldre utazáshoz szükséges papírjaikat intézték, őt és a feleségét az akkori vezetés kitiltotta Magyarországról, mivel a család barátja, Richard Nixon amerikai elnök felesége érdeklődni kezdett a hivatali ügyintézés iránt. Pákh így emlékszik vissza arra a napra:

Amikor nekem 48 óra alatt el kellett hagynom Magyarországot, azt életem legtragikusabb napjának tartottam. Mai szemmel azt mondom, talán meg kellene köszönni ezt azoknak a belügyeseknek, akik kirúgtak engem az országból, mert ha itt maradok, nem biztos, hogy Munkácsy-gyűjtő lett volna belőlem.

Pákh Imre szerencsésnek tarthatja magát, hiszen ha nem tiltják ki az országból nemcsak, hogy Munkácsy-gyűjtő nem lett volna, de a felesége megbízottjaként, aki a Bank of New York közép-európai alelnöke volt, sem tárgyalhatott volna a világ legkülönbözőbb pontjain, hatalmas összegekről. A házaspár az üzleti életben sikert sikerre halmozott, de időközben eltávolodtak egymástól. Több, mint 17 év után külön folytatták, de továbbra is jóban maradtak, Pákh még a felesége új családjával is remek kapcsolatot ápolt. 1994 óta a nála fiatalabb, orosz származású német Nelly-vel van együtt, aki korábban modellként a világ legnagyobb divatházaival dolgozott.

kép: Szeged.hu

Alapítványok

Pákh számára egyértelmű volt, hogy a jótékonykodást a szülőföldjén kezdje, ezért Munkácson létrehozta az apjáról elnevezett Pákh Sándor Jótékonysági Alapítványt, amely már több mint 20 éve működik. Ez az alapítvány állította helyre a fent említett Turul-emlékművet. Közel 80 családnak segítenek anyagilag, de támogatnak több kárpátaljai magyar szervezetet, valamint részt vettek a Cserkész Szövetség visszaállításában is. A milliárdos jelenleg a műgyűjtés mellett, nyersanyagok kereskedelmével, valamint biotechnológiával foglalkozik.

Hiszek az őssejt terápia jövőjében. Nem véletlenül, és nem csak az elméletekre támaszkodva mondom ezt. A családon belül is vannak tapasztalataink. Édesapám 11 évvel ezelőtt súlyos beteg volt, az orvosok 1,5 évet jósoltak még neki. Az őssejt terápia segítségével meggyógyult és ma 103 évesen remekül érzi magát.

Pákh Imre ezt 2013-ban a Gentleman Magazin kérdésére válaszolta. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy Pákh 2007-ben az IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt-nek az igazgatója volt, mely Kaposvárra hozta Julij Baltajtis ukrajnai származású amerikai professzor Barbadoson bezárt őssejtlaborját. A magánklinika őssejtkezeléseket végzett általában 25 ezer dollár fejében. Két évvel később a Nemzeti Nyomozó Iroda a klinikával kapcsolatban nyomozást indított emberi test tiltott felhasználása gyanújával, majd végül 2012-ben jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emeltek vádat 9 ember, köztük Pákh Imre ellen. A 2015 áprilisában meghozott elsőfokú ítélet Pákh Imrét felfüggesztett szabadságvesztésre és 10 millió forint büntetéssel sújtotta.

Kép: Origo

Nem mindig szívatta a Fidesz

Pákh Imre mindig is rendkívül ügyesen manőverezett a magyar politikai térben. Családja régóta jó kapcsolatot ápol Torgyán József, az egykori FKGP-s politikus családjával, többször vettek részt közös nyaraláson, amelyeket rendre az üzletember fizetett. Pákh 2005-ben ismerte meg Vass Lajos, szocialista politikust, a 2006-os országgyűlési választásokon pedig már ő finanszírozta Vass választási kampányát. 2006-ban Parlamenti Aranyéremmel tüntették ki Munkácsy Mihály munkásságának feltárása és bemutatása okán. Pákh Imre 2010-ben a Fideszhez is közel került, miután létrehozta a Munkácsy Alapítványt. Az alapítvány kurátora L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának akkori elnöke lett. L. Simont 2011 végén Rákay Philip, az MTVA intendánsa váltotta az alapítvány élén, jelenleg is ő tölti be a pozíciót.

 9 milliót akar, mi 6-ot adnánk

A Munkácsy-trilógia két darabja már magyar kézben van, egyedül a Golgota maradt Pákh Imrénél, aki 9 millió dollárt kér a festményért. A Magyar Nemzeti Bank ennyit semmiképp nem adna, ezért a kormány inkább einstandolja a Golgotát, vagyis műemléki védelem alá vonják a képet. Ez azt jelenti, hogy ha Pákh Imre el akarja adni a festményt, akkor a magyar államnak elővásárlási joga van rá, de ami ennél is fontosabb, a műemlék tulajdonosa nem viheti el Magyarországról a képet. Nem túl sportszerű lépés ez a kormánytól. Ezt maga Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár mondta, aki szerint ezzel a barátságos lépéssel meg szerették volna győzni Pákh Imrét, hogy

minden körülmények között érdemes megállapodni a magyar állammal.

Források: Gentleman/444/Wikipédia

Read previous post:
DEBRECORDS: Ma indul az Emma Undressed egyhetes albumpremierje

Egyetemistákat toboroz a magyar CIA

Close