Ilyen lesz a 2015-ös Múzeumok Éjszakája Debrecenben

Idén először kapcsolódik be a június 20-i programokba a Református Nagytemplom. Az ottani látványosságok és események így sem fogják tudni kompenzálni a MODEM nagyrészt üresen álló kiállítótereit. A Szent Iván-éji feeling persze idén sem marad el, de a kortárs kiállítások hiánya miatt egyelőre laposabbnak tűnik a program, mint amilyen lenni szokott. A Batthyány 24 kiállítása talán valamennyire kárpótolhatja a modern művészetre vágyó érdeklődőket – noha az nem is része a “hivatalos” városi programnak.

Debrecenben 12. alkalommal rendezik meg a programsorozatot. Az esemény “hivatalos” helyszínei idén ezek lesznek:

  • Déri Múzeum,
  • Modem Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ,
  • Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum,
  • Református Kollégium múzeum
  • és Nagytemplom.

Az öt kiállítóhely kedvezményes árú karszalaggal lesz látogatható. A részletes programokkal kapcsolatban még négy nappal az esemény előtt is nehéz pontos információkat találni – nemhogy egy nyamvadt Facebook-eseményt.

A Déri Múzeum honlapja szokásához híven csak nagy vonalakban tájékoztat a műsorról, a MODEM oldala pedig még mindig gatyán van. Egyedül a Múzeumok Éjszakájának országos honlapján található épkézláb műsorfüzet. A főattrakció nyilván a Munkácsy-trilógia lesz, de emellett lesznek egyházi témájú kiállítások, meg persze néptánc, népzene és népművészet dögivel. Találtam olyat is, hogy divatbemutató, illetve Jazz Five és Dr. Valter koncert. A Református Nagytemplomban Kossuth-kiállítással, bibliatörténeti tárlattal várják a látogatókat, akik fel is mehetnek a nyugati torony kilátójába, ha még nem voltak, illetve a templom felújítása során kialakított, a két tornyot összekötő panorámarámpát is kipróbálhatják.

MODEM-es programokkal nem találkoztam a hivatalos honlapon. Angi János, a Déri Múzeum igazgatójának keddi sajtótájékoztatóján viszont kiderült, hogy nem lesz mindegyik kiállítótér üres a MODEM-ben, a látogatók ugyanis újra betekintést nyerhetnek majd az Antal-Lusztig-gyűjtemény júliusban megnyíló kiállításának kulisszái mögé.

Bár kétségtelenül sok érdeklődőt fognak vonzani az idei programok is, azért érdemes összevetni a mostani felhozatalt a tavalyival. Míg korábban a MODEM számított az esemény legizgalmasabb helyszínének, most, hogy az intézményt leépítették, láthatóan unalmasabb lett a programkínálat is.

Akinek nagyon hiányzik a régi MODEM intellektuális zsongása, annak érdemes lesz elbattyognia a Battyány utcába, ahol a kortárs művészet száműzött debreceni képviselői tartják majd saját kis Szent Iván-éji szeánszukat – függetlenül a városi programdömpingtől.

Forrás: MTI, Dehir

Read previous post:
Az eddigi legstílusosabb ellenplakát

Ha még nincs herótotok a plakátháborútól, akkor nézzétek meg a debreceni verziót is!

Close