Ma kezdődik a Vekeri Fesztivál, tudtátok? Ti sem?!

Ma délután 17.00-kor elrajtol az idei Vekeri Fesztivál. Debrecen zenei történetének egyik legérdektelenebb, kifejezetten rock és metalzenekarokat felvonultató fesztiválját – ezen a néven – immáron negyedjére rendezik meg, bár létjogosultsága egyre kevesebb van.

A Vekeri Fesztivál története még 2011-re nyúlik vissza, amikor a Lomnicz utcai Kerekestelepi Fürdő területén megrendezték az I. Árpád-házi Zenei Napok Fesztivált. Akkor egyetlen színpadon három napon át dübörgött a rock/metal, olyan headliner fellépőkkel, mint a Deák Bill Blues Band, a Pokolgép, a Dalriada vagy a Karthago.

A rendezvény azon a kis helyen elég sikeresnek bizonyult, így a szervezők úgy döntöttek, ideje új helyszínre vinni a fesztivált, így 2012-ben már a Vekeri-tó melletti kemping területén tartották meg a Vekeri Fesztivált (mely a II. Árpád-házi Zenei Napok Fesztivál alcímet is megkapta). Ekkor már három színpadon zajlottak a koncertek, a fellépőlista pedig már a nemzetközi szinteket is igyekezett megugrani: eljött a svájci Eluveitie, a svéd Sonic Syndicate, valamint a finn Norther és Amorphis. A hazai színteret többek között a Kalapács, a Blind Myself, az Omen és a P.Box képviselte, mellettük pedig néhány nemzeti rock zenekar is eljött.

A 2012-es fesztivál – nincs erre jobb szó – gáz volt. Személyesen is ott voltam és szomorúan tapasztaltam, hogy egyes magyar zenekarokat konkrétan 0 (tehát nulla) ember látta és hallotta. A nagy csinnadrattával beharangozott Amorphist is körülbelül 120-130 ember tekintette meg a helyszínen, a három nap alatt kilátogatók száma összesen nem érte el az ezer főt.

2013-ban a legnagyobb durranás a finn folk metal együttes, a Korpiklaani volt, miközben maga a fesztivál egy profilváltáson is igyekezett átesni, hogy valamivel vonzóbb legyen a fiatalok számára. E stratégia szerint a szervezők igyekeztek nyitni a pop- és elektronikus zene felé, ám az átütő siker továbbra is elmaradt. Erre még rájött egy kis eső, és hipp-hopp, a korábban japán turnét is nyomó Wisdomot már csak húsz-harminc ember látta, a többiről nem is beszélve.

Tavaly már mindenki látta, hogy nagyon nincs értelme erőlködni: a kemping annyira kívül esik a város és a látogatók érdekeltségén, hogy jóformán a kutya sem kíváncsi a Vekeri Fesztre. Ennek megfelelően már csak két színpadot alakítottak ki a szervezők, a külhont pedig az orosz Arkona, a német Brainstorm, valamint a francia Kataklysm képviselte – ugyanolyan kevés eredménnyel, mint korábban. A hazai színvonal is borzalmasan esett, a húzónevek jelentős része nem vállalta a fellépést.

Idén valószínűleg az utolsó fesztivált rendezik meg, legalábbis erre utal többek között az is, hogy gyakorlatilag sehol nem volt normálisan hirdetve a 2015-ös Feszt. A Facebook-eseményen 266 (tehát kétszázhatvanhat) jelezte, hogy ott lesz (a 2.300 meghívott emberből). Ez – és erre megint nincsen jobb szó – lassan a nevetséges kategória felé halad. Bár van két külföldi meghívott (a cseh Welicoruss és a horvát Kryn), ők annyira a nemzetközi periférián vannak, hogy a hazai Omennek kétszer annyira lájkolója van a Facebookon, mint a két említett zenekarnak összesen.

Hogy mi lesz jövőre? Bár a szervezők bedobták jövő évi fellépőjelöltnek az Arch Enemyt, de abból valószínűleg semmi nem lesz, mint ahogy a fesztiválból sem. Bezár a bazár, a rajongók pedig egy darabig ellesznek valahogy rock/metal fesztivál nélkül. A terv amúgy jó volt, de ezzel a helyszínnel már a 2008-as Campus is halálra volt ítélve. Ennél beljebb viszont a metalt – legalábbis ilyen mennyiségben – nem fogják engedni Debrecenben. Klubbulik persze voltak, vannak és lesznek is, így aztán nem kell kétségbeesni. Ez a mostani Vekeri Fesztivál viszont már inkább árt, mint használ a színtér megítélésének, így személy szerint egy könnycseppet sem hullajtanék érte.

Ha valaki esetleg mégis ki akarna menni a hétvégén a Vekeri Fesztiválra és olcsó jegyárak mellett egy jót tombolni, minden további információt megtalálhat a hivatalos Facebook-oldalon. Merthogy a fesztiválnak honlapja ugyebár nincs.

Read previous post:
A 4024 szerkesztőségében is épült egy gyűlöletfal

Baltával mészárolta le családját egy balmazújvárosi férfi

Close