Győzött a szerelem: egész Amerikában legális a melegházasság!

2015. június 26-a szivárványszínű betűkkel vonult be a történelemkönyvekbe: az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának határozata alapján mostantól az amerikai meleg pároknak alkotmányos joga, hogy a törvény előtt házasságot köthessenek. A döntés értelmében ezentúl az azonos nemű párok az egész országban legálisan köthetnek házasságot. Ahogy a CNN újságírója fogalmazott, ezzel a korszak egyik legnagyobb polgári joga harca ért véget. A történelmi jelentősségű esemény egyben előjele annak, hogy hamarosan a melegek jogai is ugyanúgy részei lesznek a fejlett társadalmak normáinak, mint a nők vagy a színes bőrűek egyenjogúsága.

Az egynemű házaspároknak ezután egész Amerikában járni fognak azok a kedvezmények és támogatások, amelyek a heteroszexuális házaspároknak is. A házasságkötés ténye megjelenik majd a születési anyakönyvi kivonatukban és a halotti bizonyítványukban is.

A meleg és leszbikus párok egybekelése 50-ből 37 államban, valamint Washingtonban, a fővárosban eddig is legális volt. Ezt most már az összes államra kiterjesztették, ezzel az USA a 21. ország a világon, ahol a melegeket nem zárják ki a házasság intézményéből.

Obama a bejelentés után nem sokkal így üdvözölte a bíróság döntését:

“Nemzetünk azon a sziklaszilárd alapelven nyugszik, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett. Az már az egymást követő generációk feladata, hogy ezeket a szavakat a változó idők valóságával összekössék. Nem mindig könnyű ezt megvalósítani. Néha egy lépést lépünk előre aztán kettőt hátra, de az elkötelezett polgárok erőfeszítése fenntartja a haladást. És néha vannak olyan napok, mint ez a mai is, amikor egy villamcsapás hirtelenségével érik be a kitartó erőfeszítések gyümölcse” – mondta.

“We Are The Champions!”

A történelmi jelentőségű döntést nemcsak az LMTQ közösség körében, hanem egész Amerikában, sőt több európai országban is ünnepelték. Nem meleg hírességek is kifejezték támogatásukat. Mark Zuckerberg és vele együtt az egész Facebook szivárványos profilkép-alkalmazással ünnepelt, amit még Arnold Schwarzenegger is beállított saját oldalán. Amikor az egyik csalódott rajongója a kép alatt kommentben közölte, hogy ezért most büntetésből unlikeolja, Schwarzenegger stílusosan csak ennyit írt rá: “Hasta la vista”.

Hogy mégis milyen hosszútávú következményei lesznek a döntésnek, azt remekül összefoglalja az alábbi grafikon:

Read previous post:
Meghalt Komáromi Gábor, a Loki vezérszurkolója

Szexuális szolgáltatásokra utaló kézmozdulatok

Close