Medvetámadás történt Székelyföldön

A székelyföldi Csíkdánfalva közelében sebesített meg hétfőn egy medve egy 53 éves pásztort. A medvével való küzdelem során viszonylag könnyű sérüléseket szerzett a pásztor; a karján, a vállán és a fején érték karmolások és harapások. A sérülései nem súlyosak, de kórházi felügyelet alatt tartják Csíkszeredában.

A jelentések szerint a csíkdánfalvi pásztor már a negyedik, akire medve támadt az elmúlt hat hétben Hargita megyében. Adrian-Jean Andrei, Hargita megye prefektusa személyesen fordult a környezetvédelmi minisztériumhoz, hogy engedélyt kérjen néhány veszélyes egyed befogására és elszállítására. Megjegyezte, hogy az engedélyezés hosszú folyamat, és a gombák és az erdei gyümölcsök begyűjtésének a szezonjában egyre több ember van kitéve medvetámadás veszélyének. A prefektus a medvék élőhelyeinek elkerülését javasolta.

A május elején végzett becslés szerint a székelyföldi Hargita megye erdőiben mintegy 800-1000 medve él, számuk 30-40 egyeddel nőtt az elmúlt évben. A medvék elsősorban a legelő állatokat veszélyeztetik. A Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség statisztikája szerint 2014-ben 242 esetben jelentettek vadkárt a megyében. Mintegy 200 esetben medvék által okozott kárról szólt a bejelentés – idézte a statisztikát a Mediafax hírügynökség.

Forrás: MTI

Read previous post:
Úristen, mit tettünk?! Oreo vs. Pilóta gyorsteszt

Két hétig szünetel az 1-es villamos

Close