Öngyógyító és alakváltoztató anyagokat kutattak Debrecenben

Intelligens anyagokat vizsgáltak Debrecenben, többek között ezek öngyógyítási képességét is.

Több mint két éves projekt zárult le, mely pályázatnak a vezetője a Debreceni Egyetem volt, de a kutatásokban a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Kft. és az Atommagkutató Intézet munkatársai is részt vettek.

Csaknem 800 millió forintos uniós támogatás állt rendelkezésére a kutatóprogramban részt vevő mérnököknek, fizikusoknak, vegyészeknek és orvosoknak, hogy olyan anyagokat vizsgáljanak, amelyek például a fény vagy a hő hatására megváltoztatják alakjukat, és olyanokat, amelyek öngyógyítóak, a felszíni sérüléseiket képesek helyrehozni.

Az alapkutatás eredményeit a gyakorlatban néhány éven belül alkalmazhatják például az űrkutatásban, textiliparban vagy az orvostudományban is. Utóbbi már megkezdődött, az emberi implantátumoknál használható anyagokat már orvosok tesztelik.

– A projekt keretében az alapkutatáshoz kapcsolódóan közel nyolcvan tudományos nemzetközi folyóiratban megjelent közlemény született. Mindemellett természetesen ezeket az eredményeket megpróbáljuk a későbbiekben is hasznosítani. A program keretében már hat szabadalmi bejelentés született – mondta el Kéki Sándor szakmai vezető.

Forrás: dehir.hu

Read previous post:
Medvetámadás történt Székelyföldön

Úristen, mit tettünk?! Oreo vs. Pilóta gyorsteszt

Close