Balhé a debreceni menekülttáborban – PERCRŐL PERCRE

Cikkünk folyamatosan frissül!

Röviden

  • Két menedékkérő között vallási indíttatású nézeteltérés alakult ki délután a debreceni befogadó állomáson.
  • A konfliktus elmérgesedett, több százan kapcsolódtak be, majd egy csoportjuk kitört a befogadó állomás területéről a Sámsomi útra.
  • A rendbontás az úton is folytatódott: a menedékkérők kukákat borogattak és gyújtottak fel, parkoló járműveket rongáltak meg.
  • A rendőrség azonnal kiérkezett a helyszínre, hogy megfékezze a randalírozást: 154 fős rendőri egység bevetésével kordonokat felállítva és gázcsapásokat alkalmazva visszaszorította a tábor területére a feldühödött tömeget.
  • Az MTI szerint “ideiglenesen lezárták a befogadóállomást” (az még nem derült ki, hogy ez pontosan mit is jelent).
  • Papp László kijelentette: a városban nincs helye ennek a tábornak.

19:53

Czeglédi Zsolt (MTI) képei a mai délutánról:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

19:41

MTI: Ideiglenesen lezárták a befogadóállomást

Debrecen, 2015. június 29., hétfő (MTI) – A debreceni migrációs táborban hétfő délután történt incidens miatt ideiglenesen lezárták a befogadóállomást – számolt be az eseményekről az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

A táborlakók bemehetnek a befogadóállomásra, de onnan csak alapos indokkal engednek ki bárkit is.
Este fél 7-kor megérkezett a táborba Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott és Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere. Ők egy rendőri vezető kíséretében bementek a befogadóállomásra.

A helyzet este már nyugodt volt, a rendőrök nagy erőkkel voltak a helyszínen. A tábor kapujánál mintegy két tucat migráns tartózkodott.

Rácz Róbert, Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott, Lingvay Csaba alezredes, megyei főkapitány-helyettes és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (b-j) érkezik a debreceni migrációs tábor bejáratához.
Rácz Róbert, Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott, Lingvay Csaba alezredes, megyei főkapitány-helyettes és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (b-j) érkezik a debreceni migrációs tábor bejáratához.

Papp László, miután kijött a táborból, az MTI tudósítójának elmondta: a rendőrség ura a helyzetnek, a tábort lezárta, és a következő napokban Debrecen egész területén megerősített járőrszolgálat lesz.
A polgármester szerint csupán idő kérdése volt, hogy mikor alakul ki konfliktus a túlterhelt befogadóállomáson.

Debrecen számára elfogadhatatlan ez a helyzet, a városban nincs helye ennek a tábornak – mondta a polgármester.

Ugyanakkor hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy Magyarország rendkívül jelentős migrációs nyomás alatt van, ezért támogatják a kormány azon törekvését, hogy a déli határszakaszon fizikai akadállyal nehezítsék meg a migránsok beáramlását.

Rácz Róbert az MTI-nek elmondta: pattanásig feszült a helyzet a mintegy 800 ember befogadására alkalmas állomáson, ahol hétfőn reggel már 1900-an voltak.

Az világosan látszik, ha a határon nem sikerül a migránsokat megállítani, akkor a határon belül ezt a problémát már nem lehet kezelni – fogalmazott. A hajdú-bihari kormánymegbízott is hosszú távon a debreceni tábor bezárásában látja a megoldást.

19:29

Újabb fotók Babits Lászlótól:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

19:18

Csend van a tábor környékén. Lassan a sajtó munkatársai is kezdenek összepakolni. A rendőrök még kint állnak a bejáratnál, vizet osztogatnak, amiből az előbb kollégánkat is megkínálták. (Babits László)

19:10

A 444.hu megkérdezte Gyulai Gábort, a Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetőjét, aki azt mondta, hogy korábban is előfordultak már konfliktusok a tábor lakói között.

„A debreceni tábor 800 fő befogadására alkalmas, de már ez is rengeteg ember lenne. Jelenleg azonban 1600-an vannak a táborban, és így már legalapvetőbb dolgokra sem lehet törekedni, mint a családok, nemek, különböző életkorúak vagy nemzetiségek megfelelő szétválasztása. A higiéniai körülmények megdöbbentően rosszak, ezt a kollégáimmal személyesen is tapasztaltuk néhány hete. Ilyen helyzetben nem könnyű a lakók együttélése.

Nagyon sok éve mondjuk, a befogadási rendszert át kellett volna alakítani. A hatalmas táborok nem jók, exponenciálisan nő bennük a konfliktusveszély. Nem véletlen, hogy Nyugat-Európában inkább kisebb szállások épülnek. Azokat sokszor civilek, egyházak, szeretetszolgálatok működtetik állami normatívából, és így az egyéni sérülékenységre jobban lehet figyelni. Az ilyen óriási táborok Afrikára és Ázsiára jellemzőek. A mostani hazai táborokban a rendelkezésre álló forrásokból nincs mód megfelelő szociális és pszichoterápiás ellátásra.”

Pedig az összezsúfolt embereknek erre nagy szükségük lenne Gyulai szerint:

„A menedékkérők háromnegyede háborús- vagy terrorzónából érkezik. Súlyosan tramutaziált emberekről van szó, akik családtagjaikat vesztették el, vagy rájuk omlott a házuk, sokan heteket töltöttek embercsempészek kamionjaiban vécé, víz, élelem nélkül. A menekülés traumájából fakadó pszichés problémák sem könnyítik meg az összezártság és a tétlenség elviselését.”

19:05

Emlékeztetnénk olvasóinkat, hogy a múlt heti menekült-ellenes tüntetésről készült riportunkban megkérdeztük az egyik táborlakót is, aki akkor már figyelmeztetett, hogy a különböző vallású csoportok közt előbb-utóbb konfliktus alakulhat ki a táborban.

18:48

Sikerült beszélni az egyik menekülttáborban dolgozó biztonsági emberrel. Nem árult el sok részletet a benti állapotokkal kapcsolatban, annyi azonban kiderült, hogy az állomáson dolgozó magyarok egy részét már kihozták, de még így is maradtak bent páran. (Prezenszki Alex)

18:35

Fotók Papp Lászlóról, ahogy nyilatkozik a DTV munkatársainak. (A mikrofonon azért van MTV-s szivacs, mert az országos közmédiának is leadják majd az anyagot).

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.


18:34

Közben megjelent a rendőrség a hivatalos közleménye:

2015. június 29. 18:05

A rendőrség fenntartja a közrendet, a közbiztonságot Debrecenben.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2015. június 29-én 14 óra 20 perc körüli időben két menedékkérő között vallási indíttatású nézeteltérés keletkezett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomásán. A nézeteltérés oka az volt, hogy az egyik menedékkérő elvette a másik – egyes információk szerint a lapok között 200 eurót tartalmazó – Koránját, majd az egyik épületbe berohanva megtaposta azt. A konfliktus elmérgesedett, abba az állomáson tartózkodó menedékkérelmet benyújtók közül több százan kapcsolódtak be, majd egy csoportjuk kitört a befogadó állomás területéről a Debrecen, Sámsomi útra. A rendbontás az úton is folytatódott: a menedékkérők kukákat borogattak és gyújtottak fel, ott parkoló járműveket rongáltak meg.

A rendőrség azonnal kiemelten reagált az eseményekre, 154 fős rendőri egység bevetésével kordonokat felállítva és a feldühödött tömeg megfékezése érdekében gázcsapásokat alkalmazva visszaszorította a tábor területére a közterületen randalírozókat. A rendőrség a konfliktus résztvevőit szétválasztotta, egy főt előállított a Debreceni Rendőrkapitányságra.

A történtek során egy fő rendőr megsérült, a Készenléti Rendőrség főtörzsőrmesterét egy kővel megdobták. A rendőr hámsérülését a helyszínen ellátták, más személyi sérülésről a rendőrségnek jelenleg nincs tudomása. Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet. A helyszíni szemle és az anyagi kár megállapítása folyamatban van.


18:20

Papp László debreceni polgármester is a helyszínen van.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.


18:18

A készenlétisek elmentek, elől áll egy teljes 10-12 fős osztag, várják hogy bemenjenek. Közben kint TEK-esek is várnak. A menekültek a kapunál állnak, a kezükben kövek és botok vannak, rázzák a kerítést. A kövekkel ezelőtt meg is dobálták az európai unios táblát. Azóta csend van. A rendőrök egyszer bementek tárgyalni a létesítmény bejáratánál lévő épületbe, azóta kijöttek.


18:11

Fotók Babits Lászlótól:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.


18:05

Prezenszki Alex kolléga már kiért a helyszínre. A rendőrök az egész Sámsoni úton kint vannak. Az utcában lakók szerint egy kisebb menekültekből álló csoport elfoglalta a tábort. A rendőrök hamarosan bemennek, hogy visszafoglalják. Egyesek szerint vallási alapú konfliktus alakult ki a táborban lakó törökök és afgánok közt. A tábor előtt már futballszurkoló ultrák is megjelentek. Eközben táboron kívül ragadt bevándorlók is vannak még az utcában.


17:39

Fotók  kollégáinktól:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.


17:21

Időközben kiderült, hogy a menekültek a Sámsoni úton autókra, buszokra támadtak, valamint felgyújtottak több, könyéken található kukát.


17:06

Fotók a helyszínről (via Debrecenben Hallottam csoport):

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.


15:51

Lakossági bejelentés érkezett, hogy verekedés hangoskodás van a Debreceni menekülttáborban! Egymást érik a rendőrautók a Sámsoni úton, valamint a bukósisakos tömegoszlatók is ott vannak! – írja a debreceni menekülttábor ellen tiltakozó Facebook-csoport.

Forrásaink szerint pár táborlakó keltette a feszültséget, megrongáltak egy kerítést, de a helyszínre érkező rendőröknek sikerült kezelnie a helyzetet. A Facebookon villámgyorsan elterjedt a hír, hogy valami nagy balhé van a debreceni befogadó állomáson, majd nem sokkal ezután már képek is felkerültek az egymást érő rendőrautókról.

 

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

A világhálón olyan információk kezdtek el terjedni, hogy a balhét a táborban lakó afgánok csinálták, ám erről hivatalos információt nem kaptunk. Az esetről megkérdeztük a Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóosztályát, amint választ kaptunk, frissítjük a cikket.

Read previous post:
kép: Facebook
Autókra támadtak a debreceni menekülttábor lakói

balazs-dzsudzsak-dinamo-moszkva
Eddig nem várt szereplő lépett be a Dzsudzsák-sztoriba

Close