A legjobb horgászhelyek Debrecenben és környékén

Rég voltál már horgászni? Az összes emléked és az egykor hallott pecás történetek mind a Vekeri-, vagy a Fancsika-tóhoz kötődnek? Egy ideje már kedvet kaptál ahhoz, hogy a víz mellé menj egy konzerv előre ízesített kukoricával, de nem tudod, merre kellene elindulnod, hiszen az egykor sűrűn látogatott tavak már nincsenek többé? Most segítünk neked, hogy ki tudj kapcsolódni! Tudod mit? Vidd az egész családot, hiszen gyönyörű látnivalókat is mutatunk!

Nem is olyan régen még nehéz volt találni egy szabad helyet, ahol bedobhattuk a pecabotot a Vekeri-, vagy a Fancsika-tavak egyikén, hiszen sok horgász járt ki. Ha a tavak jelenlegi állapotára gondolok, komolyan rosszul érzem magam, ugyanis Debrecen egyik kedvelt kikapcsolódást nyújtó helye vesztette el a szépségét az utóbbi időben. Mint arról már korábban mi is beszámoltunk, ezeknek a tavaknak a vize sajnálatos módon kiszáradt, melyet a globális felmelegedéssel is okolnak. Az egyetlen megoldás a mesterséges tavak helyreállítására a vízzel való feltöltés lenne, azonban én még nem hallottam ilyen tervekről.

A már említett helyeken kívül természetesen számos tó kínál ideális horgászási lehetőséget egy szép környezetben. Nézzük is, mely horgásztavakat gyűjtöttem össze nektek, és mit érdemes róluk tudni! Soha ne felejtkezzetek el a napijegyek, engedélyek kiváltásáról!

1. SzuSz horgásztó

A Szeged Utcai Szabadidőpark nem csupán sportpályáknak, esküvőknek, strandnak, játszótérnek és étteremnek ad otthont, hanem egy mesterséges horgásztónak is. Vize intenzíven telepített, melyben 28-30 mázsa hal teszi lehetővé a biztos fogást. Az ott megtalálható halak: ponty, kárász, keszeg, busa, amur és afrikai harcsa. A fenékviszonyokról annyit lehet elmondani, hogy kemény, elszórtan halárkokkal rendelkezik. A hely nyitva tartása szezonális. Az elvitelre szánt hal napi áron vásárolható meg. Terület: 1,2 hektár. A tó Debrecenben, a Szeged utcában található, és a Nagyállomásról a 15, 18, vagy 18Y buszokkal közelíthető meg.

Szusz horgásztó, kép: smaragdszem.blogspot.hu
Szusz horgásztó, kép: smaragdszem.blogspot.hu

2. Hármashegyi horgásztó

Erdőspuszta tavai közé tartozik a Hármashegyi-tó, melyben ponty, kárász, keszeg, busa, csuka, amur, folyami harcsa, valamint afrikai harcsa fogható. A fenékviszonyokról az mondható el, hogy kemény, és elszórtan halárkokkal rendelkezik. A terület 5,8 hektár. A tó Debrecentől  17 km-re fekszik, megközelítése pedig a 48-as számú főútról lehetséges, a Halápi csárdánál lefordulva. Sátorozási és főző hely is biztosított azon a területen. Valamint a Hármashegy ideális helyszíne a kirándulásoknak is. A haltelepítés állítólag kéthetente történik, a kifogott halak  közül pedig az 5 kg feletti nem vihető el, csak abban az esetben, ha az 5 kiló feletti részt kifizeti a horgász.

Hármashegyi horgásztó, kép: tópart.hu
Hármashegyi horgásztó, kép: tópart.hu

3. Kócos horgásztó

A tó Debrecenben, a régi Béke Tsz területén található, a Diószegi úton a 6-os és 7-es km kő között. A vízterület 2,5- 3 hektár. A benne fogható halak a ponty, amur, csuka, süllő, keszeg, kárász, busa, afrikai harcsa. A pecázáshoz horgászjegyet kell váltani! Vízmélysége 1,5 és 4 méter közt változik. A meder lépcsős tagolású, körben halárokkal szegélyezett. Ezen a területen lehetőség nyílik a főzésre, horgászversenyekre, céges rendezvények lebonyolítására, valamint alapvető horgászcikkek vásárlására is. Ingyenes Wi-fi szolgáltatás elérhető.

Kócos horgásztó, kép: youtube.com
Kócos horgásztó, kép: youtube.com

4. Kráter horgásztó

A Kráter-tó hangulatos, különleges hely, mely egy hétvégi kiruccanásként is ideális lehet. A tó Nagyhegyes közelében található, körülbelül fél óra autóútra Debrecentől. A Hajdúszoboszló és Nagyhegyes közötti útról egy mezőgazdasági útra kell letérni a megközelítéshez. Távolról egy kisebb erdőnek tűnik.  A területen gázmező található, melyen egykor fúrótorony állt, azonban ez még évtizedekkel ezelőtt leégett a feltörő gázok, lángnyelvek miatt. A kitörés helyén krátertó keletkezett, körülötte pedig földsánc alakult ki, ahova sétautat építettek. Ezen a területen lehetőségünk nyílik a természet csodálására, bográcsozásra, grillezésre, szalonnasütésre és nem utolsó sorban horgászásra! A horgászat területi engedéllyel vagy napijeggyel lehetséges, mely kiváltására Nagyhegyes Kossuth út 1. szám alatt, az Abc-ben van lehetőség, vagy a Nyugati presszóban. A víz területe 1,4 hektár. A fogható halak pedig a ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, balin és a busa.

Kráter horgásztó, kép: romantikaterkep.hu
Kráter horgásztó, kép: romantikaterkep.hu

5. Diána horgásztó

A tó megközelítésére Debrecen felől érkezve két útvonalon is történhet. A Diószegi úton a Tó vendégház mellett elhaladva a második baloldali leágazásnál kell lefordulnunk a főútról, és 800 méter homokos földút vezet el a tóhoz. A Létai úton a Fancsika I-es tó elhagyása után, körülbelül 200 méterre lévő leágazásnál kell jobbra fordulnunk, hogy a Diána-tóhoz vezető útra érkezzünk. Az alapterülete 2 hektár. A víz mélysége 2,4 és 2,8 méter között változik. A meder homokos, akadómentes. Viszonylag sokfajta kifogható hal úszkál a vízben: ponty, koi ponty, amur, kárász, keszeg, busa, compó, csuka, folyami harcsa, szibériai tok, májustól pedig afrikai harcsa. A területen horgászversenyek és céges rendezvények megtartására is lehetőség nyílik. A horgászás jeggyel lehetséges!

Diána horgásztó, kép: tópart.hu
Diána horgásztó, kép: tópart.hu

6. Tüskevár horgásztó

A mesterségesen kialakított tó Debrecentől 20km, Nagyhegyestől pedig 6km távolságra fekszik. A horgásztó mentén egy 300 méteres partszakaszon kavicsokat szórtak le, mely az esős időben is lehetővé teszi a kulturált horgászást. A tópart parkosított, tiszta, stég valamint padok és asztalok is el lettek helyezve a területén. Bográcsozásra, szabadtéri zuhanyzásra, szállásfoglalásra is lehetőségünk van. A horgászáshoz napijegy váltása kötelező! A kifogható halak a ponty, amur, dévér, busa, kárász, keszeg. 2014-ben kapott a tó új halállományt. A víz mélysége 3 méter, néhol 5 méter.

Tüskevár horgásztó, kép: kapitalis.eu
Tüskevár horgásztó, kép: kapitalis.eu

7. Sáska horgásztó

A tó Debrecentől 14 km-re fekszik, Ebestől 1 km-es távolságra. A létesítmény területe 5 hektár, a mesterséges tó vízfelülete pedig 2,1 hektár, melynek átlag mélysége másfél méter. A tófenék egyenletes, lépcsős kialakítású, akadómentes. Az ott fogható halak a tőponty, nyurgaponty, tükörponty, amur, dévér keszeg és egyéb keszegfélék, compó, kárász és csuka. Lehetőség nyílik horgászversenyek megrendezésére is. A horgászás kizárólag horgászjeggyel lehetséges!

Sáska horgásztó, kép: tópart.hu
Sáska horgásztó, kép: tópart.hu

8. Erzsébet horgásztó

A tó megközelítésére a Diószegi úton Debrecent, majd Bánkot elhagyva van lehetőség, földúton haladva, de a környék ki van táblázva, így nem nehéz a megtalálása. A horgásztó 2,5-3 hektár, mely egy 5 hektáros területen fekszik. Átlagmélysége 3 méter, de a legmélyebb pontja 5,5 méter is lehet. A vízben ponty, amur, kárász, keszeg, compó, valamint tavasztól lénai tok, májustól pedig afrikai harcsa fogható. Versenyek számára kiváló terep.

Erzsébet horgásztó, kép: kapitalis.eu
Erzsébet horgásztó, kép: kapitalis.eu

9. Kiserdei víztározó

Szép környezet, sokféle hal. Ez jellemzi a horgásztavat és környékét. A tó átlagmélysége 90 és 140 cm között mozog. A horgászáshoz napijegy váltása szükséges. Az állami jegyről sem szabad elfeledkeznünk, ha útnak indulunk! A fogható halak a ponty, amur, csuka, süllő, balin, keszeg, kárász, busa és törpeharcsa.  Az amur, ponty, süllő és a csuka 6 kg felett nem vihető el. A hely megközelítése Derecskénél történhet, a Rákóczi úton kifele haladva a településről, a tábla után balra kanyarodva a betonútra. A csatornát is elhagyva körülbelül 500 méterre kell a tanyánál balra kanyarodni, a fasornál be a tóhoz. A víz területe 10 hektár.

Kiserdei víztározó, kép: kapitalis.eu
Kiserdei víztározó, kép: kapitalis.eu

Forrás: Szusz.hu, Kapitalis.eu, Heyevent.com, Horgasz.hu, Saskahorgaszto.hu, Tavak.hu, Tópart.hu

Read previous post:
Együtt: a menekültek által okozott konfliktusok nem valósak

Francia tulajdonba került a debreceni erőmű

Close