Együtt: a menekültek által okozott konfliktusok nem valósak

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusa szerint a megnövekedett migráció kezelésére új, ideiglenes befogadóállomásokat kell létesíteni az országban. Az országgyűlési képviselő csütörtökön, a debreceni táborban tett látogatást követő sajtótájékoztatóján kijelentette: ilyen tábort ilyen terheléssel nem szabad fenntartani.

Szelényi Zsuzsanna utalt arra, hogy a csaknem 900 migráns elhelyezésére alkalmas, optimálisan 500 ember ellátására képes debreceni táborban az utóbbi számhoz képest jelenleg négyszeres a túlterhelés. A migrációs táborban folytatott megbeszélései alapján annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Magyarország egyértelműen tranzitország, a – közlése szerint – naponta Debrecenbe érkező 500-1000 migráns 90 százaléka elhagyja a várost és az országot, így tartósan nem terhelik a migrációs szervezetet.

“A menekülők az idevezető hosszú út után békés szigetnek tekintik Magyarországot, ahonnan tovább akarnak menni Nyugatra” – tette hozzá a politikus. Ugyanakkor aggasztónak nevezte azt a “politikai hisztériakeltést”, amely a városban kialakult. “Debrecenben hónapok óta jelentős kampány folyik a menekültek ellen, ami megfélemlíti őket, és komoly gondot okoz a tábor vezetőinek” – mutatott rá az Együtt politikusa.

Azt mondta, meggyőződött arról, hogy a migránsok békések, az utóbbi két évben – a hétfői erőszakos cselekményeket megelőzően – nem volt rendőrségi eljárás menekültek miatt, de sokan vannak és tömeges megjelenésük kelthet riadalmat a lakosságban. “Magyarországnak aktívan kooperálnia kell az Európai Unió kezdeményezéseivel a tartós megoldás érdekében (…), mert Magyarország egyedül semmit nem tud megoldani” – hangoztatta Szelényi Zsuzsanna. Rutz Tamás, a párt helyi politikusa elmondta: felmérést végeztek a tábor környékén, és “a lakosság körében nincsenek meg azok a konfliktusok, amit a politikai térben hangoztatnak”.

Hétfő délután a debreceni migrációs tábor mintegy száz lakója a tábor melletti 471-es számú úton garázdálkodott, botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat, autóbuszokat, felgyújtották az út menti kukákat.

Jelen állás szerint tehát a kormány és az ellenzék álláspontja egyre inkább kezd radikálisan elkülönülni egymástól a menekülttémában, habár egyelőre csak az utóbbi állította egyértelműen, hogy az utca embere is az ő véleményüket támasztotta alá.

Kedves Sámsoni úti lakosok, nálatok megvannak a politikai térben hangoztatott konfliktusok?

via MTI

 

Read previous post:
Francia tulajdonba került a debreceni erőmű

Pakisztáni embercsempészt fogtak Debrecenben

Close