Francia tulajdonba került a debreceni erőmű

A debreceni és a nyíregyházi erőmű július elsejével hivatalosan is a Veolia Energia Magyarország Zrt. tulajdonába került – közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kombinált ciklusú erőművi berendezések, valamint a távhőrendszer hőigényét biztosító fűtőművek is a Veolia tulajdonába kerültek, míg egy-egy kisebb méretű gázmotoros áramtermelő egység az E.On tulajdonában maradt. A vásárlással összesen 760 megawatt hőtermelő és 160 megawatt villamosenergia-termelő kapacitással bővült a Veolia Energia Magyarország cégcsoport erőművi portfóliója – írják.

A tranzakció a lakossági távhőszolgáltatást csak közvetve érinti, mert azért a helyi, városi távhőszolgáltatók felelnek. A fogyasztók a változásból semmit sem érzékelnek, az erőművek tulajdonosváltása a távfűtés napi működését nem befolyásolja.

Vollár Attila, a Veolia Energia Magyarország Zrt. képviselője veszi át ügyvezetőként a megvásárolt erőműveket üzemeltető Tiszántúli Hőtermelő Kft., valamint a Debreceni Kombinált Ciklusú Erőmű Kft. és a Nyíregyházi Kombinált Ciklusú Erőmű Kft. irányítását.

A közleményben felidézik: a Veolia és a korábbi tulajdonos E.On Hungária Zrt. 2014. szeptember 2-án írta alá a papirokat az erőművek átvételéről. Az ügyletet 2015 márciusában a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is jóváhagyta.

A három legfontosabb cél az ellátásbiztonság erősítése, a költséghatékonyság javítása, valamint a fenntarthatósági szempontok érvényesítése, a helyben élők érdekeinek figyelembe vétele mellett.

A Zrt. 600 munkavállalót foglalkoztat, országosan több mint 250  telephelyen van jelen. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2012-ben 37,5 milliárd, 2013-ban 38 milliárd forint volt. A cégcsoport 50 hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 28 egészségügyi intézményt és 31 ipari telephelyet lát el energiával. Emellett a magyarországi Veolia csoport által üzemeltetett távhőszolgáltatók 11 városban, 12 ezer lakás távfűtéséről gondoskodnak, miközben országszerte további 55 000 lakossági és intézményi ügyfél számára termelnek hőenergiát.

 

forrás: mti.hu

Read previous post:
Pakisztáni embercsempészt fogtak Debrecenben

Befejeződnek a munkálatok a Nyugatinál

Close