Tarthatatlan állapot: hónapok óta nem fizet a Klik

Egyre többen kerülnek szorult helyzetbe a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ adóssága miatt. Vannak olyan tanárok, akik május óta nem kaptak fizetést és akad olyan iskolabuszt vezető vállalkozó, akinek januárban utaltak utoljára.

Cservákné Radó Ibolya határozott idejű szerződéssel tanít közgazdasági ismereteket az egyik, érdi tankerülethez tartozó iskolában. Az RTL Klubnak arról nyilatkozott, hogy még a májusi fizetését sem kapta meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik).

A nő elmondta: a tanév eleje óta minden hónapban csak több hetes késéssel kapja meg a fizetését, a májusit mostanáig egyáltalán nem is utalták. Amikor érdeklődött, azt válaszolták neki, hogy nincs pénze az állami intézményfenntartónak, annyira, hogy azt sem tudják megmondani, mikor pótolják az elmaradt bért. Más tanárok is küzdenek ezzel – mondta a tanárnő. A Kliknél hiába érdeklődött: nem vették fel a telefont. E-mailt és levelet is írt, de nem jött rájuk válasz egy hét után sem- olvashatjuk a hír24.hu oldalán.

A közel 120 ezer alkalmazottat foglalkoztató mamuthivatal, a Klik már a megalakulása pillanatában is forráshiányos volt, tavaly pedig többször kellett a költségvetést módosítani, hogy a hiányt valahogy kezelni lehessen – írta a Népszabadság. A szakmai szervezetek figyelmeztették arra a kormányt, hogy a Klik nem tud fizetni, de hiába. Pedagógusok Szakszervezete már korábban az országgyűlési képviselőkhöz intézett nyílt levélben is felhívta a figyelmet a fizetések elmaradására. Ebben „mély aggodalommal” állapította meg, hogy a 2016-os költségvetésről szóló törvényjavaslat nem garantálja a köznevelés rendszerének zavartalan működéséhez szükséges forrásokat.

A klik nem csak a pedagógusoknak nem tud fizetni,hanem a beszállító vállalkozóknak sem. „Lassan bezárhatjuk a boltot, a Klik csődbe visz minket” – így nyilatkozott egy személyszállítással foglalkozó dunántúli vállalkozó, aki több kollégájával együtt hónapok óta hiába vár arra, hogy az általános iskolák állami fenntartója kifizesse munkájukat. „Ígérgetnek meg türelmet kérnek, de utalni azt nem tudnak, mindig azt mondják, hogy még nincs miből” – fogalmaztak a sofőrök, akik az állami apparátus „bosszújától” tartva névtelenséget kérve számoltak be állapotukról.

Az pedig, hogy a tanárok és vállalkozók mikor kapják meg fizetésüket és az elmaradt fizetésekért milyen kárpótlást kapnak egyenlőre rejtély marad.

forrás: eduline.hu via hír24, Népszabadság

Read previous post:
Ugyanaz végzett 128 éve Kincsemmel, mint most Dózival

Elpusztult Overdose, Magyarország világhírű versenylova

Close