Hogyan faragjunk királynőt egy egyszerű hajdúsági lányból?

A Miss Hajdú-Bihar szépségverseny szerdai előválogatóján a zsűrinek 30 lány közül kellett kiválasztania azt a szerencsés húszat, aki esélyes lehet a koronára. A jelentkezőkön látszott még, hogy kicsit bátortalanok és esetlenek, de hát senki se születik királynőnek, nem igaz?

A legjobbnak járó korona nem csupán egy fényes, csillogó ékszer. Azon túl, hogy ezáltal hivatalosan is ő lesz a megye legszebbje, esélyessé válik arra is, hogy meghódíthassa az egész világot a Lengyelországban rendezett Miss Supranational nemzetközi szépségversenyen.

076

Ehhez azonban egy meggyőző mosolynál azért többre lesz szükségük. Mint mindig, a királynői cím egyben hatalmas felelősséggel is jár. Ehhez a lányoknak fel kell tudniuk nőni. Bárki is lesz a győztes, rendelkeznie kell majd azokkal a plusz tulajdonságokkal, amiktől több lesz annál az egyszerű kislánynál, aki még most állt oda a zsűri elé: “céltudatosnak kell lennie, alázatosnak és kitartónak” – sulykolta a lányokba Pálfalvi Petra, a versenyt szervező UP Management ügyvezető igazgatója a casting elején.

Azok a lányok, akik vették a bátorságot, hogy jelentkezzenek a versenyre, nyilvánvalóan már rendelkeztek azokkal a külső adottságokkal, amik egy ilyen műfajban elvárhatóak lehetnek: csinosak, igényesek és bájos arcúak voltak mind. A viselkedésükön és a megnyilvánulásaikon azonban még lenne mit javítani. Kissé esetlenek voltak és bátortalanok, mintha még mindig kis félénk bakfisok lennének. Ez persze betudható az izgalomnak és a szokatlan szereplési helyzetnek is: sokuknak még nagyon új volt, hogy ki kell állniuk az emberek elé, és meggyőzően beszélniük kell magukról.

081

Egy-két csiszolatlan gyémántot azért már most is felfedezhettek a zsűri tagjai. Meg kell persze adni a többieknek is a lehetőséget, úgyhogy ezúttal még csak 20 versenyzőt választottak ki a 30 jelentkező közül. Mielőtt megmutatnánk, hogy kik lettek azok, nézzük meg, hogy mik volt a zsűri elvárásai, és hogyan feleltek meg azoknak az idei nevezők.

Hazugság lenne azt mondani, hogy a szépségkirálynő-választások elsősorban nem a külsőről szólnak. Hogy mégis milyen az az ideál, amit a Miss Hajdú-Bihar képvisel, az nem volt előírva sehol se. A zsűri megjegyzései és kérdései alapján viszont nagyjából rá lehetett jönni, hogy mégis hogyan képzelik el a tökéletes királynőt. Előny, ha nincs rajta felesleg és számít a testmagasság is.

IMG_2545

Mindez előny, de nem feltétel! Fontos, hogy a szépsége egyedi, a megjelenése pedig mértéktartó legyen. “Az első benyomás mindig fontos” – mondta Györkei Zsoltné Marika, az Eleonor Szalon vezetője. Mint azt rajta kívül a zsűriből többen is elmondták, egy magával ragadó személyiség, egy meggyőző mosoly vagy egy egyedi kisugárzás nagyon könnyen ellensúlyozhatja az esetleges hiányosságokat.

Arról nem is beszélve, hogy lehet valaki akármilyen csinos – ha a korona csak a saját önző hiúsága miatt kell neki, akkor jobb, ha inkább le is tesz róla. A Miss Hajdú-Bihar szépségverseny egyik fontos célkitűzése ugyanis, hogy támogassa a hátrányos helyzetűeket, illetve népszerűsítse megyénk értékeit. A lányoknak már a felkészítés során bizonyítaniuk kell majd önzetlenségüket és odaadásukat, hiszen valamennyien a Leukémiás Gyerekekért Alapítvány “nagykövetei” lesznek egy évig: ellátogatnak majd a gyerekekhez, és mosolyt kell majd csalniuk az arcukra.

_BLG8195B

Emellett – bár vannak, akik vitatják – az intelligencia nagyon is része a kritériumoknak. Ez leginkább a nyelvtudásban tud megtestesülni, ami valóban elengedhetetlen, tekintve, hogy a nyertes egyik legfontosabb jutalma az lesz, hogy egyúttal felvételt nyer a Miss Supranational világverseny jelöltjei közé. Sajnos azonban úgy tűnt, hogy megyénk elit-szépségeinek egy része nem rendelkezik megfelelő angol nyelvtudással. Bár nagyon sok volt köztük az egyetemista, voltak, akik meg se tudtak mukkanni angolul. Ez persze orvosolható, csak így sokan eleve hátrányból indulnak azokkal a versenytársaikkal szemben, akik jól beszélik az idegennyelvet (például volt köztük olyan is, aki Amerikában élt gyerekkorában).

_BLG8478D

Ugyanakkor abban szinte mindannyian egyetértettek, hogy a sport és a sportolás nagyon fontos dolog az életben. Sokan elmondták, hogy királynőként az egyik legfontosabb célkitűzésük az lesz, hogy a mozgást és az egészséget népszerűsítsék a fiatalok körében.

A lányok betanítása már most az előválogatón elkezdődött: Váradi Anna, azaz Miss Hajdú-Bihar 2014 sok tanáccsal és útmutatással látta el a lányokat, amikor kiálltak a színpadra. Nem bánt velük kesztyűs kézzel, ha kellett keményen megmondta nekik, hogy mit csinálnak rosszul.

A zsűri végül hosszas tanácskozás után kiválasztotta, hogy kik azok a lányok, akikben látják a lehetőséget, hogy képviselhessék megyénket. Ők azok a hölgyek, akikben a legjobban megtestesül az a szépség és az az erény, amit a hajdúsági vér hordoz.

Íme a szerencsés húsz továbbjutó:

_BLG8636D

Kérdés, hogy ki hogyan fog helytállni a következő másfél hónap megpróbáltatásai során. Talán nem is tudják még, hogy mit vállaltak be azzal, hogy királynők akartak lenni. A verseny eseményeit figyelemmel kísérjük, úgyhogy nem fogtok lemaradni semmiről se.

Itt megnézhetitek a teljes galériát az előválogatóról:

Fotók: Lázár Barnabás, Babits László György

Read previous post:
Itt a kánikula! Harmadfokú hőségriasztás Debrecenben is

Komcsi tiszteletére égtek a görögtüzek az Oláh Gábor utcán – VIDEÓ, FOTÓK

Close