Jobbikos demonstráció a debreceni menekülttábor bezárásáért – PERCRŐL PERCRE

Ma este 19 órakor a Jobbik demonstrációt tart a tábor bezárásáért a debreceni befogadó állomás előtt. Az eseményen Z. Kárpáti Dániel, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke és Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő is felszólal. Ezelőtt 16 órakor Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón reagál a Jobbik tüntetésére, és üzenetet is hagy a tüntetőknek: néhány pár cipőt fog elhelyezni a helyszínen.

20:55

Ebben a pillanatban érkezett egy újabb autóbusznyi menekült. Mi pedig távozunk a helyszínről. Köszönjük a figyelmet!


Nagyjából ennyien voltak a tüntetésen:

inkább ez


Néhány kép a tüntetésről:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.


20:32

A rendezvénynek tehát vége van. Néhányan szerettek volna átjönni a menekülttábor bejárata elé, de felálltak előttük a rendőrök, és egy rövid farkasszemezés után csendben elvonultak.

IMG_4621


20:28

Zárszó – Demeter Pál, balmazújvárosi önkormányzati képviselő beszéde:

 • Példát mutattak most összefogásból. Mindenkinek ugyanaz a célja: hogy ne legyenek zavargások, és ne ismétlődjön meg a hétfői incidens.
 • A Jobbik politikai javaslata: zárt táborok legyenek. Debrecenben ne csak zárt legyen, hanem ne is legyen, teljesen be kell zárni.
 • Kérik Orbánt, hogy legalább ezt az egy ígéretét váltsa be. Hiszen ígéretet tett, hogy teljesen megszünteti.
 • Önkormányzati és parlamenti szinten is küzdeni fognak.
 • Amíg nem sikerül elérni a céljukat, addig is kiállnak a debreceniek mellett. Várják a bejelentéseket a tettlegességekről és atrocitásokról, ígérik, hogy sajtónyilvánosságot fog kapni minden eset, talán még jogi segítséget is tudnak nyújtani.

‘RIA ‘RIA HUNGÁRIA! – ordította a tömeg.

Majd felcsendült az egyik Kárpátia dal.


20:21

Z. Kárpát beszéde a tüntetésről röviden:

 • Magyarország a magyaroké, nincs szükség gazdasági bevándorlókra.
 • Magyarországnak nem kötelező minden szinten támogatnia a másságot.
 • A Jobbik nem akar integrálni senkit.
 • Aki az országba jön, annak be kell tartania a játékszabályokat.
 • A Jobbik olyan országot akar építeni, ahol a hétfői eseényekhez hasonlóaknak következménye van.
 • Toroczkai László, aHatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítója, Ásotthalom jelenlegi polgármestere folyamatosan kapcsolatban van az ottani rendőrséggel. Három mezőőr védi az egész határrészt, mert a rendőrök már nem tudnak elég embert küldeni.
 • A kerítés mellé önálló határőrségre van szükség, az ilyen táborokat zárttá kell tenni, valamint lakatlan területekre kell vinni a menekülteket.
 • Ha ők fognak kormányozni, fizikailag is meg fogják védeni a határt. Zeró tolerancia lesz a bevándorlással szemben, mert a fő szempont a magyarok védelme lesz.

20:15

Egy készenléti rendőrökből álló osztag most ment be a tábor területére.


20:12

Fekete majmok – kiáltják néhányan.


20:10

Most a magyar himnuszt éneklik. A készenléti rendőrök felsorakoztak előttük. “SZEBB JÖVŐT!” – hangzott a kiáltás a himnusz után.


20:08

A beszédeknek vége (már gépelem az elhangzottakat). A résztvevők egy része kezd átszállingózni a befogadó állomás előtti térre.


20:00

Apáti István, országgyűlési képviselő beszéde röviden:

 • Ezek a menekültek csak esznek-isznak, mulatoznak, kurváznak (sic!).
 • Ahelyett, hogy a rendőrség rájuk figyelne, a Jobbikot hallgatják le.
  A rendőrség átmeneti szürkehályogban szenved.
  Ez is azt mutatja, hogy megint fordítva történik minden: a rossz emberre figyelnek.
 • A rendőrségnek is nagy szrepe van abban, hogy olyan megtörténhetett, mint hétfőn.
 • Ezek a menekültek háborúk és terrortámadások elől menekülnek. Nekünk magyaroknak ehhez nincs semmi közünk. Vállalják a felelősséget azért, amit művelnek a saját hazájukban. A kárt és a veszélyt ne ránk hárítsák.
 • A kerítés szerinte se megoldás. Törvénymódosításra van szükség. A szerb hatóságokat is bírálta, amiért átküldik a menekülteket.
 • Eddig csak a külvárosban voltak zavargások, azokon a helyeken, ahol a szegényebb magyarok élnek. A gazdagok nem lépnek semmit, mert a gazdag negyedekben fejlett biztonsági rendszer veszi őket körbe, és nem kell félniük a veszélytől.
 • Egy idő után azonban hamar eljuthatnak hozzájuk is a problémák, és akkor nagyon meglepődnek majd.
 • Szervezpődni kell nekik is és összetartani az emberekkel. A bajban jobban számíthatunk a bajtársainkra, mint a rendőrökre.
 • Magyarország keresztény és magyar marad.
 • A magyarok nagyon türelmesek, viszont hétfő után elfogyott a türelmük.
 • Orbán semmit sem csinál, csak újabb táborokat nyitnak, most például Berettyóújfaluban.
 • Ha a szeretteinknek baja esik, állba lesznek vágba, nem egyszer hanem többször.

19:58

Két taxi közben nyolc menekültet hozott a táborba.


19:43

Eközben a menekülttáborban: not a single fuck was given

????????????????????????????????????

Csend és nyugalom van, néhány fiatalember még focizik is.


19:35

Kulcsár Gergely beszéde röviden: 

Nem a menekültekkel van baj, hanem a bevándorlókkal. Ellenük szólal fel a Jobbik. A menekülteknek csak az 1%-a a valódi menekült, ők azok, akiknek valódi okból kellett elmenekülniük otthonról. A többiek csak a jólét miatt jönnek, mégis befogadjuk őket. Azok, akik hétfőn randalíroztak, csak közönséges bűnözők.

Kulcsár ekézte a DK-t és az Együtt képviselőit is. Az ellentüntetésre utalva kiröhögte a cipős utalást. Szerinte a baloldal képzavarban van, mert már előre reagálnak ezzel egy olyan dologra, ami még meg sem történt (a tüntetés).

Azt üzenik a baloldalnak, hogy fogadják be a menekülteket a budapesti lakásukba, adják oda a kulcsukat és a lakcímkártyájukat egy hétre, és ezután beszéljenek csak.

Az országgyűlési képviselő a kormány intézkedéseire is utalt:

A fizikai határzár nem old meg semmit. Nem vagyunk kíváncsiak a pótcselekvésekre. Be kell zárni a debreceni menekülttábort! – mondta.

 

19:26

Kis technikai szünet után elkezdődtek a beszédek. Először Demeter Pál, balmazújvárosi önkormányzati képviselő beszélt, majd Kulcsár Gergely. Nagyjából kétszer annyian vannak, mint múltkor, de a résztvevők jelenlegi létszáma közelében sincs 1000-nek, legfeljebb 500.


19:09

Ebben a pillanatban elkezdődött a rendezvény.


19:07

A rendezvény még mindig nem kezdődött meg. De közben megérkezett a Debrecen Hooligans nevű szurkolói csoport is. A háttérben lágy nemzeti rockzene szól:


19:02

Már 300-400 ember van a demonstráción, köztük vannak gárdisták is zászlóval és egyenruhában.


18:48

Elkezdett szállingózni a tömeg, a Penny Market felől már civilek is jönnek. A táblánál már többen vannak a tüntetők 50-nél. Ha ideér a Penny felől érkező hullám, még többen lesznek.

jönnek


18:45

A rendőröknél előkerültek a rohamsisakok is. Már készülődnek, pár percen belül kezdődik a demonstráció.


18:42

????????????????????????????????????

Kiszúrtuk az első árpádsávos zászlót. A 19-es busz közlekedését nem korlátozzák, több tüntető is ezzel érkezik a helyszínre, a táblához.


18:40

Kollégánk beszélt Kőszeghy Csanád Ábellel, a tüntetés egyik szervezőjével. Azt mondta, hogy a Jobbik nem tud róla, hogy szélsőség csoportok jönnénk a rendezvényre. Hivatalosan nem egyeztettek velük. Emellett nem tervezik és nem is örülnének, ha bármiféle rendbontásba torkolna a tüntetés. Nem céljuk bemenni a táborlakókhoz sem. Megkérdeztük, hogy mit szól az Együtt ellen-demonstrációjához, de nem tudott róla. Amikor mondtuk neki a cipős dolgot, jót derült rajta, hiszen mint mondta Debrecenben nincs is folyó.

Saccra olyan 40-50 fő lehet most a táblánál.


18:53

A bejárat előtt megjelent Kulcsár Gergely.


18:30

Fülest kaptunk: a tüntetés ellenére újabb 30 menekült fog érkezni a Nagyállomásról, őket a 19-es busszal fogják idehozni.


18:31

A városban lődörgő menekülteket a menekülttábor városhoz közelebbi bejáratánál a tábor alkalmazottai terelik be, már nem engedik, hogy a főbejáraton közlekedjenek. Az alkalmazottak rendkívül ingerültek és feszültek a tüntetés miatt.

IMG_4468

Közben a rendőrök is szedik össze a menekülteket a Sámsoni úti internetkávézókból és a környékről.

_BLG8904


18:28

A Jobbik párt képviselői is megjelentek már a Sámsoni úton. Köztük van Janiczak Dávid, Ózd polgármestere, Kulcsár
Gergely, országgyűlési képviselő és Kőszeghy Csanád Ábel, debreceni városi képviselő.

betyár+jobbik
Betyársereges pólót viselő férfi Jobbikosok társaságában.

18:26

A menekültek nem nagyon zavartatják magukat. Páran még járkálnak, de a rendőrök folyamatosan küldik be őket a táborba.


18:19

Miközben a rendőrök bent egyeztetnek a tábor biztonsági szolgálatával, a kerítés mellett kettes csoportokban már néhányan figyelik a tábor környékét.

_MG_0429 cikkbe!


18:17

Az ultrák nem a Penny-nél, hanem a táblánál gyülekeznek. A többiek is elindultak kisebb-nagyobb csoportokban.

Fotó a rendezvény helyszínéről:

táblánál


18:15

Babits kolléga beszélt az egyik rendbiztossal. Az ő állítása szerint a tüntetés a Debrecen táblához van bejelentve. Az állomás előtti térre nem kaptak engedélyt a szervezők.


18:06

Megjelent egy Betyársereg pólós férfi, a pólóján ez áll:

“Ne bántsd a magyart, mert pórul jársz!”


17:30

A rendőrök elkezdték beküldeni a környéken lézengő menekülteket a táborba. Érkeznek a rendőrségi csapatszállítók, benne készenléti rendőrökkel.


17:15

Rohadt meleg van. Fogy a vizünk, de egy bolt sincs nyitva :( Kösz Orbán!


16:50

Az utóbbi fél órában nem történt semmi említésre méltó. Tüntetők még nincsenek sehol. A rendőrök viszont nagy erőkkel vannak kint, kocsikkal járőröznek az egész Sámsoni úton.


16:20

Fotó: Babits László
Fotó: Babits László

Véget ért az Együtt demonstrációja a befogadó állomás előtt. A cipőket a sajtótájékoztató idejére letették a bejárat elé, de végül nem hagyhatták itt.


16:11

Fotók:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.


16:00

Elkezdődött az Együtt demonstrációja.

A beszédek röviden összefoglalva: Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő szerint a kormány a bevándorló-helyzetet szeretné kihasználni népszerűsége érdekében, viszont a Jobbik még ennél is tovább megy, ők a zsidók és a cigányok után a menekülteket szeretnék ellenségként feltüntetni. A megoldás az Együtt szerint az lenne, ha a táborokat bővítenék. Arra a kérdésre, hogy miből, azt mondták, hogy a kerítés építési költségét például fel lehetne erre használni. Kulcsár Gergelynek már rég le kellett volna mondania a holokauszt-emlékmű meggyalázása miatt.

Sértő-Radics István, az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke elmondta, hogy 1956-ban, amikor magyarok százezrei menekültek az országból, Európa összefogott a megsegítésükre, az osztrákok pedig nem emeltek kerítést a határon.

Read previous post:
Több száz tő vadkendert arattak a rendőrök

Szerinted is egyre szarabbak a mai filmek?

Close