Könnyen ez lehet a hirtelen lehűlésből

Megírtuk, hogy Sopronban pár óra leforgása alatt rengeteget hűlt a hőmérséklet. Sokaknak persze kellemes lehet a gyors enyhülés, pláne, hogy már napok óta kánikulában fekszünk, és hőségben ébredünk. Akadnak azonban, akiknek nem tesz jót a nagy hőmérséklet-ingadozás, ők a szív és érrendszeri betegséggel küzdők. Nekik egy-egy hirtelen lehűlés, vagy felmelegedés akár az életükbe is kerülhet.

Jelenesetben a hidegfront veszélyezteti az időjárásra érzékenyeket, így lássuk mit kell tudni, ha jön a hirtelen lehűlés.

Órákkal a hidegfront átvonulása előtt a derült területeken a földközeli levegő erősen felmelegszik és felemelkedik. A vízpára kondenzálódik és, gomolyfelhők képződnek, amelyek először teljesen ártalmatlannak tűnnek. Majd ezek a felhők egyre magasabbra törnek, tetejük eléri a túlhűtés magasságát, és mínusz 12 fok alatti hőmérsékletnél jégfelhők képződnek. A kialakult felhőtornyok felső részein, ahol erős turbulencia (rendezetlen örvénylő mozgás) uralkodik, a túlhűlt vízcseppek és a jégrészecskék az ütközés során egyre nagyobbak lesznek. A hidegfront átvonulásakor az ég teljesen elsötétül. A hideg levegő viharos és egyenetlen szelekkel áramlik be, zivataros, részben viharos esővel, jéggel vagy hóeséssel kísérve. Hidegfront érkezésekor gyakrabban fellépő panaszok a következők: görcsök, szívroham, szívinfarktus, szívkoszorús érfájdalmak, gutaütés, artériás embólia, epilepsziás rohamok, glaukómás rohamok (fájdalom a szem belső nyomásának megnövekedése miatt), asztmás rohamok és ízületi gyulladások. Ilyenkor a vérzékenység nem jellemző, de a szervezet trombózisra hajlamossá válik. A hasi görcsök (vese-, epegörcs, hasi kólika) mellett a szív koszorúereinek görcsveszélye is nő. A hidegfront érkezése esetén több szülés indul be, mint más időjárás-változásnál. Az emberi psziché viszont megnyugszik, feszültségmentessé válik. Az ingerlékenység csökken, a reflexidők megnyúlnak. Az állandó álmosságérzet és nehézkes gondolkodás mellett fejfájás is kialakulhat – írja a Meteonline.hu

 

Read previous post:
Még zöldebb a Pallagi út erdeje

33,8-21,2=? Igen, ennyit hűlt az idő Sopronban!

Close