Plakátok, kerítés, költöztetés – közben özönlenek a menekültek az országba

Miközben a legfrissebb információk szerint a kormány lakott területen kívülre költözteti többek között a debreceni befogadóállomást, valamint több mint 6 milliárd forintért kerítést épít a déli határra, addig tegnap csak Csongrád megyében 764 határsértőt tartóztattak föl a rendőrök. Vajon lesz igazi eredmény?

A fentebb említett lépések jól hangzanak egy kampányban, ahogy a menekültellenes téma is alapjában véve egy tökéletes taktika a figyelemeltereléshez. Korábban írtunk is róla, hogy milyen törvényeket fogadnak el a parlamentben nap mint nap, amíg az emberek háborognak a közéletben és néhány településen az utcákon az “illegális bevándorlók” miatt.

Ráadásként a 300 milliós kampány után jön az újabb, 600 milliós felvonás, amiben az ország vezetői az óriásplakátokon kívül újságokban, rádióban, televízióban hirdetik majd, hogy a kormányzati reformok működnek. Ismét egy hasznos akció az adófizetők pénzének elherdálására. Ja, és el ne felejtsük az egymilliárd forintba kerülő nemzeti konzultációt sem, ami tulajdonképpen teljesen fölösleges volt, mivel a teljes feldolgozás előtt elfogadták a kerítés építésére vonatkozó határozatot.

Tegnap az MTI adott hírt róla, hogy összesen 754 embert kaptak el a rendőrök kedden Magyarországon. Tehát annak ellenére, hogy az idegengyűlöletet tökéletesen terjeszti a kormány a lakosság körében, ugyanúgy, sőt, nagyobb számban érkeznek a menekültek az országba.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyik plakátja Debrecenben (Fotó: 4024)
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyik plakátja Debrecenben (Fotó: 4024)

Szerdán ezernél több illegális határátlépőt fogtak el

Az újabb bizonyíték, hogy a határzár híre csak sietteti a Nyugat-Európába igyekvőket: 764 határsértőt – köztük 59 gyermeket – tartóztattak föl a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén szerdán – közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Jászai Linda közölte, a legnagyobb csoportot délben, Ásotthalomnál fogták el a rendőrök, ott hetvenheten – pakisztáni, afgán, szír, bosnyák állampolgárok – lépték át illegálisan a zöldhatárt. A határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országszerte tiltott határátlépés miatt szerdán összesen 1091 embert fogtak el a rendőrök, nyolc esetben közokirat-hamisítás, egy gyanúsított ellen embercsempészet miatt indult büntetőeljárás – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Lázár János bízik önmagukban

A kormány a menekültjoggal való visszaélések számának jelentős csökkenését várja a hétfőn elfogadott, bevándorlásra vonatkozó törvénycsomagtól – mondta szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a jogalap nélküli bevándorlók kiszűrésének fontosságát hangoztatta, hozzátéve, hogy a jogszabály-módosítás egységes eljárást és hatékonyabb szankciókat garantál. Akik megfelelnek az egyezményekben foglaltaknak, azok viszont számíthatnak arra, hogy védelemben részesülnek.

Az adatokat ismertetve azt mondta: az első félévben 75 ezren érkeztek illegálisan az országba, így év végére a szám elérheti a 170 ezret is. A nyugatról kiszorítani kívánt emberekkel együtt pedig Magyarország “két tűz közé kerülhet” – hívta fel a figyelmet. A Magyarországra visszatoloncolni tervezett 15-20 ezer ember ügyében az Európai Unióval, Németországgal és Ausztriával való folyamatos tárgyalásokat tartott szükségesnek és a kormány nevében üdvözölte Angela Merkel német kancellár szavait, amelyekkel megerősítette a szerbiai és magyarországi bevándorlási helyzet súlyosságát. Az ideiglenes határzárra vonatkozó szavakra pedig úgy reagált: az unió hetek óta nem tud dönteni a bevándorlás megfékezésének kérdésében, a néhány tucat német és osztrák rendőrt pedig inkább karikatúrának tartja.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelõs államtitkár (Fotó: Bruzák Noémi/MTI)
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelõs államtitkár (Fotó: Bruzák Noémi/MTI)

A tárcavezető a mintegy kétórás tájékoztatón arról is beszámolt, hogy “gőzerővel” készítik elő az ideiglenes határzárat, a miniszterelnök a mielőbbi felállításra utasította a belügyminisztert. Hozzátette, hogy a következő hetekben meg kell kezdődnie az első építkezéseknek. A legális határátlépési pontok továbbra is minden menekült számára nyitva állnak – emelte ki. Lázár János azt is megerősítette, a rendelkezésre álló titkosszolgálati információk alapján megállapítható, hogy Szerbiában szervezett embercsempészek dolgoznak, akik megjelölik a könnyen átléphetőnek ítélt határszakaszokat. Ezen helyeket “mérnöki pontossággal” meghatározzák és ide irányítják az illegálisan érkezőket.

A miniszter arra a kérdésre, hogy mit tesznek az idegengyűlölet kialakulása ellen, azt felelte: ha a bevándorlók nem tartják be a játékszabályokat, az az ott élőkben visszatetszést fog kelteni. Személyes tapasztalataira hivatkozva kijelentette: az emberek pontosan meg tudják tenni a különbséget; aki háborúból menekül, akit üldöznek a meggyőződése, a hite, politikai nézetei vagy a származása miatt, annak az embernek szívesen adnak Magyarországon menekültstátuszt, aki “hülyének nézi a magyarokat” és úgy gondolja, hogy itt illegálisan beléphet Európába és idejöhet csak azért, hogy jobban éljen, azt nem fogják soha befogadni.

A bevándorlással kapcsolatos fejleményeket a kabinet a július 21-i, egész napos kormányülésen értékeli. A tanácskozáson szó lesz a viharkárokkal kapcsolatos teendőkről és értékelik a görög válsággal összefüggő uniós lépéseket is – fejtette ki Lázár János.

Majd meglátjuk, hogy sül el

A címben említett kifejezések nagyon jól hangzó ígéretek. Hogy milyen valós eredményei lesznek az intézkedéseknek, az csak később fog kiderülni. Addig is százszámra jönnek naponta az illegális határátlépők Magyarországra, ahonnan sokan Debrecenbe kerülnek majd. Vagy az új helyre, amiről nem tudjuk hol lesz, de még azt sem, hogy pontosan mikor költöztetnek át 1900 embert a mostani helyről.

Kép: Zsolt, olvasónk
Kép: Zsolt, olvasónk

A Zsolt által készített képen olvasható szöveg pedig a kormány utóbbi években folytatott nagyszerű politikája miatt – ahogy egy olvasónk fogalmazott – akár az is lehetne sajnos, hogy

London, here we come!

Via MTI

Read previous post:
Majdnem visszaütött a Loki könnyelműsködése az El-selejtezőn

Az idei debreceni virágkarnevál Tiszafüreden startol

Close