Újabb befogadóállomás létesülhet Magyarországon

Az Index a Délmagyar.hu-ra hivatkozva arról ír, hogy a Csongrád megyei Nagyfán állandó befogadóállomást alakíthatnak ki a 2013-ban megnyitott, majd nem sokkal később bezárt, idén januárban pedig újra megnyitott ideiglenes barakk-menekülttáborból.

A Délmagyar értesülését a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta. A BÁH csak annyit válaszolt, hogy az ügyben még nem született döntés. A Nagyfa közelében lévő Algyőn továbbra is tartanak a migránsok megjelenésétől, 2013 ezért kellet bezárni az objektumot. A rendkívüli migrációs problémák miatt idén újra megnyitották a 300 fő befogadására alkalmas nyitott tábort. Az intézmény szabadon elhagyható, ami azt jelenti, hogy csak a be és kilépéseket regisztrálják. A határsértők itt jelenleg csupán néhány napot tartózkodhatnak, innen kerülnek el az állandó befogadóállomásokra: Debrecenbe, Bicskére vagy Vámosszabadiba.

Miután feltehetőleg Nagyfán állandó befogadóállomás létesül, a menedékkérők itt várhatják meg a hivatalosan legfeljebb 90 napig tartó eljárás végét.

Molnár Áron, algyői polgármester sajnálatosnak nevezte, hogy a BÁH állandó menekülttábort akar létesíteni Nagyfán. Szerinte az elmúlt fél évben azért nem jelentek meg a migránsok a nagyközségben, mert csak néhány napot tartózkodtak az ideiglenes állomáson. Ha állandó lesz az állomás minden bizonnyal Algyőn is megjelennek a menekültek – mondta a polgármestere.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal magatartása azért is érdekes, mert az általános kormányzati álláspont szerint nem bővíteni kell a menekülttáborokat, hanem bezáratni őket.

Read previous post:
Így gyűrte meg Magyarországot a vihar

Jó reggelt, Debrecen!

Close