Beindultak a politikusok a déli kerítés építésének hírére

Mint arról korábban már beszámoltunk, a tegnapi nap folyamán megkezdődött a négy méter magas vasfüggöny építése Mórahalomnál, amiről időközben kiderült, hogy az eredeti tervekkel ellentétben csupán három méter lesz. A magyar politikusok mellett a szerb miniszterelnök is reagált a hírre.

Az MSZP leállítaná az építkezést

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke, országgyűlési képviselője szerint a Fidesz-kormány megkezdte a vasfüggöny újraépítését, amivel Orbán Viktor “egyedülálló kört zárt be a demokratikus Európa történetében”. A kormányfő 1989-ben még felszólalt az akkori magyar határra falat kényszerítő szovjet hatalom ellen, ma pedig már ő épít újra falat az országhatárra.

Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy soha nem gondolták volna, hogy a Trianonban rajzolt magyar határra épp Orbán Viktor építtet majd kerítést politikai haszonszerzés érdekében. Kifejtette, hogy a magyarok kétharmada szerint a fal nem old meg semmit, “csak néhány tanácsadói Gucci-táska és bizonytalan eredetű ingatlan árnyékában tűnik a választók átverésére alkalmas eszköznek”.

Aki falat épít, az magára marad odabent és magányosan tűnik el.

Az MSZP fővárosi vezetője felszólította a kormányt, hogy adjon minimális orvosi, tisztasági és élelmezési segítséget a háborúk, kínzások és katasztrófák elől menekülőknek.

A belügyi és honvédelmi tárca hétfőn jelentették be, rendőri biztosítás mellett megkezdődött a határőrizeti célú ideiglenes kerítés építése, amelynek mintaszakaszát Mórahalom külterületén állítják fel. A lépést a Fidesz-frakció üdvözölte, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd Magyarországért (PM) azonban jelezte: leállítaná az építkezést.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Fidesz: A szocialisták az illegális bevándorlók oldalán állnak

A kormánypárti képviselőcsoport közleményében azt írta, a szocialisták újra bebizonyították, hogy bevándorláspártiak: a parlamentben nem támogatták az illegális bevándorlás megfékezését célzó törvényjavaslatokat, most pedig “le akarják bontani az épülő határzárat, az országot teljesen védtelenül akarják hagyni, és tárt karokkal várják a bevándorlókat”.

Magyarországra az elmúlt három évben több mint 60 ezer illegális bevándorló “szökött át”, az idén pedig már több mint 120 ezer várható, a számuk nem csökken, hanem évről évre sokszorozódik – közölte a Fidesz-frakció, hangsúlyozva, hogy ez a tendencia a magyar emberek biztonságára és megélhetésére komoly veszélyt jelent.

A Fidesz a szocialistákkal ellentétben mindent megtesz azért, hogy megvédje Magyarország és Európa schengeni határait – zárták közleményüket.

Szerb kormányfő: Egyesek saját magukat kerítik el, nem Szerbiát

Aleksandar Vucic szerb kormányfő kiemelte, hogy országa illően viselkedik ebben a helyzetben, és nem szeretne rontani a szerb-magyar kapcsolatokon.

Mindenki csak a saját lépései miatt szégyenkezhet, másokéi miatt nem.

A politikus leszögezte, Szerbia nyitott ország, szinte nincsenek is határai. Szerbia biztonságos ország Németország és más európai államok szerint is. A bevándorlókkal a nyugat-balkáni országban a lehető legjobban bánnak.

A Vecernje Novosti vasárnapi információi szerint az idén mintegy 45 ezren fejezték ki szándékukat, hogy menedéket kérnének Szerbiában, a hivatalos kérelmet azonban csupán 388-an adták át. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a számok tükrében úgy fogalmazott: ez is azt bizonyítja, hogy Szerbia csak tranzitországnak számít.

Amikor a migránsokat a szerb rendőrség igazoltatja, kiállít számukra egy igazolást, amellyel 72 órán át szabadon mozoghatnak az országban, ezt az időt pedig a legtöbben arra használják, hogy eljussanak a szerb-magyar határra, illetve hogy átjussanak azon.

Via MTI

Read previous post:
Ennyivel több időt töltöttem a 41-es buszon az ideiglenes útvonal miatt

A Debreceni Egyetem Kisvárdán indít mesterképzést

Close