Kötelezővé tennék a rendezvények hangerősség szerinti besorolását

Zajszennyezést korlátozó jogszabály megalkotását vetette fel az akadémia. A zajnak magatartási-, és tanulási zavar is a következménye lehet.

A gyerekeket sújtó zajszennyezést korlátozó jogszabály megalkotását javasolja az Emberi Erőforrások Minisztériumának a Magyar Tudományos Akadémia Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat – közli szerdai számában aMagyar Nemzet.

Szakemberek mérései szerint ugyanis számos rendezvényen eléri a 117 decibelt a hangnyomási szint, ami már veszélyezteti a gyerekek hallását – tájékoztatja a lapot Vicsi Klára, a bizottság vezetője.

Hozzáteszi, hogy a zajnak nem csak halláskárosodás, hanem figyelem-, magatartási, és tanulási zavar is a következménye lehet, illetve az emésztési és a keringési rendszert károsító megbetegedéseket is okozhat.

A javaslatuk szerint a jogszabály minden gyermekműsor szolgáltatója számára kötelezővé tenné a műsor előzetes besorolását hangerősségi kategóriák szerint.

A jogszabálytervezet kötelezővé tenné minden gyerekműsor szolgáltatójának a műsor előzetes besorolását a megadott hangerősségi kategóriák szerint. A szolgáltató erről a hallgatóságot előre köteles lenne tájékoztatni minden megjelenő anyagon, dokumentumon (honlap, műsorismertető, plakát), valamint a jegyen címkeszerűen, ahol a kategóriák veszélyességi jellemzői is fel vannak tüntetve. Így a gyerekek, szülők előre tájékozódhatnának arról, hogy az általuk meglátogatni kívánt eseményen várhatóan milyen nagy zajterhelést kapnak – írja a lap.

MTI, MNO

Read previous post:
Az MSZP támogatja a menekülteknek segítő civileket

Lezárják a Tűzoltóság buszmegállót

Close