Ma kezd az M4 Sport – mi lesz veled, Sport TV?

Ma reggel nyolc órától valószínűleg minden háztartásban fogható az M4 Sport televíziós csatorna (a digitális és az analóg szolgáltatásban egyaránt elérhető). A közmédia legújabb üdvöskéje első ránézésre szimpatikus és bőséges kínálatot fog nyújtani a sportrajongóknak. Mindeközben pedig Magyarország legrégebbi kereskedelmi sportcsatornája szép lassan lehúzhatja magát a wc-n…

Az M4 Sport beindítása tavaly október óta tudvalévő volt, ekkor jelentették be a “királyi tévénél”, hogy egy vadonatúj elemmel bővül a közmédia amúgy is színes palettája. Akkor kész tényként kezelték, hogy az M4 főszerkesztője a Forma-1 közvetítések új hazai királya, Szujó Zoltán lesz, végül azonban Vobeczky Zoltán lett a főnök.

Ahogyan az MTVA hivatalos októberi közleményében állt:

Az M4 Sport közszolgálati csatorna nem a jelenleg működő magyar kereskedelmi sportcsatornák versenytársa kíván lenni. Tudjuk, elfogadjuk és tiszteletben tartjuk, hogy a meglévő sportcsatornák közkedvelt tartalmat sugároznak, tevékenységük sok-sok nézőt vonz a sportesemények felé. Ezért az M4 Sport csatorna nem az angol, német, francia vagy olasz futballbajnokságokat kívánja közvetíteni, és nem az amerikai vagy más nemzetek népszerű sportbajnokságaira akar koncentrálni (…)

Az M4 Sport közszolgálati csatorna kiemelt feladatának tekintjük a 16 kiemelt magyar sportág életének, eseményeinek, továbbá nemzetközi sportesemények (olimpia, világ- és Európa-bajnokságok), kiemelkedő magyar sportsikereink és sportolóink bemutatását, versenyeik, bajnokságaik közvetítését. Ezen túlmenően a magyar sporttörténet feldolgozását és bemutatását, valamint az utánpótlás-események műsorra tűzését is tervezzük.

A 16 érintett sportág az asztalitenisz, az atlétika, a birkózás, az evezés, a cselgáncs, a kajak-kenu, a kerékpársport, a korcsolyasport, az ökölvívás, az öttusa, a röplabda, a sportlövészet, a tenisz, a torna, az úszás és a vívás. Az M4 Sport tehát elsősorban ezeket a sportágakat igyekszik hazai szinten minél inkább felkarolni, ám emellett lesznek nemzetközi szintű eseménysorozatok, melyekkel a “közsportcsatorna” is kiemelten foglalkozik majd. Így például az M4 kínálatában ott lesz a labdarúgó és a kézilabda Bajnokok Ligája, a Forma-1 világbajnoki küzdelme, a legnagyobb sportesemények (olimpia, labdarúgó Eb és vb), a technikai sportágak szerelmesei pedig a WTCC, a DTM, a Kamion-Eb és a Red Bull Air Race aktuális futamait is nyomon követhetik.

A legnagyobb fegyvertény azonban egyértelműen a magyar labdarúgó-bajnokság, vagyis az MB1 OTP Bank Liga meccseinek kizárólagos közvetítési joga. Hihetetlen, de igaz: a magyar bajnokság igenis népszerű, a számok legalábbis ezt mutatják. Nem csoda, hogy hatalmas harc kezdődött, pedig itt ugye igazából nem is beszélhetünk versenytársakról…

A közvetítési jogokat korábban a Sport TV birtokolta, ám utóbbi kereskedelmi csatorna hiába fizetett ki az M4-gyel közösen összesen több mint 3.5 milliárd (!) forintot, a héten egy kézlegyintéssel elkaszálták hazánk legnagyobb és legrégebbi kereskedelmi sportcsatornáját, az M4 kizárólagos jogot kapott, így a korábban tervezett heti hat helyett három mérkőzés lesz látható, hátha többen mennek majd ki meccsekre (nem fognak).

A Sport TV-nek tehát hiába volt ugyanannyi joga közvetíteni, a szerződésükkel kitörölhetik a hátsójukat. Végül a csatorna üzemeltetője a vereség elismeréseként – a helyzet komolytalanságát tükrözve – egy egészen rövid közleményt adott ki:

A Sport TV-t üzemeltető AMC Networks International Central Europe megegyezést kötött a Magyar Labdarúgó Szövetséggel és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal arról, hogy a 2015-16-os szezonban nem közvetít OTP Bank Liga és Magyar Kupa-mérkőzéseket. A Sport Tv-től megszokott gazdag és minőségi őszi programkínálatról, köztük nagy érdeklődésre számot tartó új és meghosszabbított sportjogokról augusztus elején tájékoztatjuk a közönséget.

Azonban engem egy kisebb mellékszál is elkezdett foglalkoztatni, hiszen a Mennyei elvesztése után adódik a kérdés:

Ki fogja még nézni a Sport TV-t?

Merthogy szerencsétlen Máté Pálékat lassan teljesen szétszedik a versenytársak. A Sport TV idén ünnepli tizenötödik születésnapját, lassan azonban már nem lesz mire koccintani. Az anno egyeduralkodó csatorna olyan választékot vonultatott fel a 2000-es évek elején, melyre addig nem volt példa a magyar sportközvetítések terén. Egy helyen volt látható az angol, a spanyol, a német és az olasz labdarúgó-bajnokság, a különböző egyéb sportesemények és megannyi érdekes magazinműsor. Majd jött a hosszú ideig tartó, ám manapság egyre lendületesebb lejtmenet.

Az Eurosport, a SportKlub, majd később a DIGI Sport is szép lassan elvitte a legnézettebb (és legnézhetőbb) európai fociligákat, aztán a kézilabdát, a kosárlabdát, a vízilabdát, gyakorlatilag mindent. Az abszolút mélypont Wimbledon elvesztése volt: 2014 óta a DIGI Sport a kizárólagos közvetítési jogok birtokosa, így Kaplár F. és Taróczi helyett hallgathatjuk a hihetetlenül idegesítő és a pártatlanságot hírből sem ismerő Topor Csabát.

A Sport TV aztán a 2000-es évek közepén óriásit húzott az NFL behozatalával, hiszen azóta egy új dimenzió is megnyílt, a kereskedelmi csatornánál pedig kezdték belátni: Európa szép lassan kivonul, Amerikában a jövő! Hosszútávon ez lehet az, ami megmentheti a Sport TV-t, habár a Digi’ és a ‘Klub is próbálkozik ezzel a nyitással (lásd: NCAA-meccsek). Akárhogy is alakul a történet, nagyon sajnálnám, ha a legfelkészültebb és legprofibb stábbal rendelkező sportcsatorna egyszer nézettséget nem hozó kínálattal tudna csak előrukkolni.

Apropó, stáb (hiszen most nem a hülye kereskedelmi adókat kell sajnálni, hanem az új államit fényezni, mint állat): az M4 Sport gondoskodott arról, hogy az új csatornához megfelelő arcokat és szakembereket válasszon ki, így kellő mennyiségű kollégát át is csábított a versenytársaktól (ja, ők még mindig nem is akarnak versenytárs lenni, na mindegy). A stábban a régebb óta a Telesportnál dolgozó Bobák Róbert, Erdmann Mátyás, Gulyás László, Gundel Takács Gábor, Knézy Jenő, Mezei Dániel, Mohay Benedek, P. Fülöp Gábor, Petrovics-Mérei Andrea, Somogyi Diána, Szőke Viktória, Szujó Zoltán, Török Olivér, Ujvári Máté, Vobeczky Zoltán és Zelinka Ildikó mellé csatlakozik a DIGI Sporttól Berkesi Judit és Tihany Viktor, a Sport Tv-től Molnár Mátyás, a Sport Klubtól Zelenyánszky Balázs, s ott lesz az Eurosporttól már korábban megérkező Hajdú B. István és Székely Dávid, illetve a szintén ex-eurosportos Vásárhelyi Tamás is.

A névsor elég veretesnek tűnik, bár Molnár Matyi inkább megnyerő mosolyával, mint állandó felkészültségével tud meggyőző lenni, a Knézy-Mezei-Gulyás hármas gyakorlatilag alkalmatlan bármilyen sportközvetítésre, de úgy eleve a köztévések csapata az őrületbe tud kergetni egy-egy bénázással. Remélem, ez a vérfrissítés szakmai előrelépést is fog jelenteni – az eurosportos gárda leigazolása mindenképpen jó húzás volt.

Ami a kezdést illeti: a közvetítés reggel 8-kor indul egy beköszöntővel, majd kajak-kenu vb-válogatót láthatunk Szolnokról. 11.30-tól tenisz Davis-kupa, majd vívó vb-összefoglaló a program. Délután lesz díjugrató világkupa, az első NB I-es meccs pedig az Újpest-Paks lesz, a találkozó 18 órakor kezdődik. Aznap este lesz még egy Honvéd-Videoton futballmérkőzés, illetve strandfoci.

Idővel minden egyéb majd alakul. Az pedig, hogy a versenytársakkal többi sportcsatornával mi lesz, nem az ő bajuk.

Via Telesport, Nemzeti Sport Online, Comment:com

Read previous post:
Olyan zivatar száguldott át Debrecenen, hogy még a Vodafone is beszart

Szerinted Magyarországnak mennyi aranytartaléka van?

Close