Tornádó volt Püspökladánynál

Vasárnap délelőtt gyenge tornádó alakult ki Püspökladány térségében, mely 15-20 percen keresztül volt látható. A tölcsérfelhőt Mazsu Gábor kapta lencsevégre.

Néhány kép Mazsu Gábortól, aki kiszállt a helyszínre kárfelmérni Püspökladány határában tegnap. Ez alapján úgy tűnik, hogy a légörvény tényleg leért a talajra, így tornádóról beszélhetünk, méghozzá nem-mezociklonális fajtáról. A károkozás mértéke alapján valószínűleg az ereje nem haladta meg az EF0-s fokozatot. Köszönjük Mazsu Gábornak az értékes megfigyelést! – tette közzé Facebook oldalán a szupercella.hu

A kialakult tubából tornádó lett, mely 15-20 percen keresztül volt észlelhető, és a felkavart por alapján valószínűsíthető, hogy a tölcsérszerű örvénylés a talaj szintjét is elérte.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a tornádó nem ért el lakott területet, de a tornádó feltételezett helyszínét felkeresve – ami egy napraforgó tábla – a jelen lévő alacsonyabb lágy szárú növényzetet megdöntötte és egy részüket ki is törte.

A tornádó éjszaka még zivatarokkal kísért, kelet felé elvonuló hidegfrontot követően alakult ki az Alföldön keresztül húzódó összeáramlási vonal mentén.

Kép: Mazsu Gábor/szupercella.hu
Kép: Mazsu Gábor/szupercella.hu

Forrás: velvet.hu

Read previous post:
A józan paraszti ész messiása – Orbán Viktor tusványosi beszédének összefoglalója

Kiderült, kinek van a legnagyobb szókincse a zeneiparban

Close