A munkanélkülieknek a lét a tét – már a kerítésépítésre is van behívó!

Kerítésépítésre hívtak be a megyeházára 490 munkanélkülit csütörtökön Szegeden. Az eligazítást azonnali orvosi vizsgálat követte. Aki egészségügyileg alkalmas arra, hogy a szerb-magyar határzárnál dolgozzon, annak vállalnia kell a munkát, különben elesik a havi 22 ezer 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatástól.

Csongrád megye szerte 490 regisztrált munkanélkülinek küldtek ki az elmúlt napokban levelet, hogy csütörtökön 9 órától fél órás turnusokban jelenjenek meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályán a szegedi megyeházán. Az értesítésben csak az állt, hogy képzettségüknek megfelelő munkát sikerült találni nekik. Az értesítettek kizárólag férfiak voltak, akik a megyeházán szembesültek azzal, hogy munkájukra a 175 kilométer hosszú, magyar-szerb határon jövő hétfőtől épülő kerítésnél van szükség.

Az értesítettek közül a röszkei Lakatos Mihály érkezett elsőként a megyeházára. A regisztrációs pulthoz ment, ahol egy adatlapot kapott. – Két éve vagyok munkanélküli, a MÁV-nál dolgoztam tolatásvezetőként. Miután onnan elküldtek, dolgoztam már a röszkei polgármesteri hivatalban és a Tisza partját is takarítottam. Jelenleg havi 22 ezer 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapok, ha elvállalom a felajánlott munkát, 51 ezer forint jár. Önöktől hallom először, hogy a határzárhoz keresnek embereket. Nem vagyok egészséges, itt vannak az orvosi papírjaim is, de ezt a munkát azért elvállalnám. Közel is lakom a határhoz, testközelből látom a migránsproblémát, és karókat azért tudok cipelni – magyarázta az 56 éves férfi.

Ha valaki alkalmassága ellenére nem vállalja el a munkát a határzárnál, kizárják a rendszerből, és a jövőben a 22 ezer 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatástól is elesik. A munkakeresők személyes adatalapjuk kitöltése után a megyeháza Csongrád termében kaptak bővebb tájékoztatót a Magyar Honvédség embereitől a határzárnál végzendő munkájukról – ide nem engedtek be minket. Az eligazítás után a megyeháza lépcsőjének fordulójánál szekrényelemekből kialakított rögtönzött orvosi szobába kellett menniük, ahol átestek a munkavállaláshoz szükséges egészségügyi vizsgálaton. Megmérték a vérnyomásukat, vizsgálták a látásukat.

– Hogy mi hangzott el a tájékoztatón? Hogy ezt a munkát el kell vállalni! Szinte parancsba adták – mesélte a Csongrád teremből kilépő János. A férfinak elmondása szerint számos egészségügyi panasza van, többször műtötték, s bár szeretne dolgozni, szerinte a határzárnál nem tudnák alkalmazni. – Itt vannak az orvosi papírjaim, de azok tavalyiak. Azt mondták, idei kell. Ha most kérek időpontot az orvosoktól, jó, ha egy hónap múlva kapok. A munkálatok viszont jövő héten kezdődnek. Remélem, elfogadják ezeket az iratokat is, mert nem akarok kikerülni a rendszerből, és elesni a 22 ezer 800 forinttól – magyarázta.

A tájékoztatón részt vevőktől azt is megtudtuk, hogy munkájukra napi 8 órában számítanak, minden reggel a megyeházától induló busz viszi őket ki a határhoz, ahonnan a munka végén vissza is szállítják őket. Naponta kétszer kapnak enni, cölöpverésre, területrendezésre, fahordásra alkalmaznák őket. Hogy a határzár melyik részén kell pontosan dolgozniuk, azt még nem tudták nekik megmondani. Azt is közölték velük, hogy munkájukra november közepéig számítanak, holott Orbán Viktor miniszterelnök múlt vasárnap kijelentette: a teljes határzárnak augusztus 31-ére állnia kell. Információink szerint a munkára alkalmasak adatait még a héten felküldik az illetékes minisztériumokhoz, hogy hány emberre számíthatnak majd az épülő határzárnál.

 

via delmagyar.hu

Read previous post:
Ásóval támadott a szélvédőre, vádemelés lett belőle

Hétfőtől lehet jegyet vásárolni a szeptemberi magyar-román meccsre

Close